Reklam
Kağıttan Turna PDF Yazdır e-Posta

Salı, 07 Ağustos 2007 05:50

Merhaba benim adım Eda.

İzmir Büyükşehir Belediyesinde, "Abla-Ağabey-Kardeş Elele Projesinde" gönüllü ablalık yapıyorum. Bu projenin amacı basitçe, maddi durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarının okul yerine sanayide çalışmaya  gönderilmelerini engelleyip, üniversite eğitiminine teşvik etmek.Bu kapsamda Proje kooridnatörlerinin belirlediği ailelere haftanın bir günü üç saatlik süreyle ziyarete gidiyoruz. Üç saati ders anlatarak değil,  onlarla  eğlenceli şekilde geçiriyoruz. Bu yolla sosyalleşmelerinde rol model olarak görev alıyoruz.. İşte bu ziyaretlerimizde bazen onlarla beraber origami yapıyoruz.

Origami kağıtları, 2.5 cm den 25 cm kadar farklı boyutlarda olabilir. Çoğunlukla tek tarafı renkli ya da desenlidir. İdeal olanı bir yanı renkli olan kağıtlardan olmasıdır. Kağıt kesilmez, yapıştırılmaz, yırtılmaz, karedir, boyanmaz, çizilmez. Turna kuşu ölümsüzlüğün, dileklerin gerçekleşmesinin ve Sadoka’dan sonra nükleer karşıtı eylemlerin sembolüdür. 

Siz de barışa katkı için ya da dilekleriniz için turna kuşu yapmak isterseniz;

Image  Image Image Image

Renkli kısım üstte kalacak şekilde masaya koyun. Sırayla karşı köşegenleri üst üste getirerek kağıtta çarpı şeklinde iz oluşturun. Ve tekrar açın., beyaz tarafı üste gelecek şekilde çevirin.

 Image ImageImage 

Kağıdı enine ve boyuna ikiye katlayarak, tekrar açın. Şimdi de + şeklinde bir iziniz oluştu.

Image  Image

1 köşesini saat 12 yönüne getirin.1'i 4 ün üzerine katlayın. İzlerden faydalanarak 2 ve 3'ü 4'ün üzerine getirin. 1 üstte kalacak. Kağıdınız daha ufak bir kare oldu. b-a çizgisinden ve c-a çizgisinden kağıdı içe doğru katlayın.d köşesinden de aşağı katlayın. Tekrar açın. Arka yüzü içinde aynı işlemi yapın.

 ImageImage  Image Image

2.şekile bakın. a köşesini bc çizgisine kadar  yukarı doğru çekip katlayınca bir baklava şekli oluşturun. Kağıdı ters çevirip diğer köşe için de aynısını yapın ve baklava şekli oluşturun. Burada biraz sabır. Açık uçlar aşağıda olacak şekilde başlayın, sol öndeki üçgeni gösterilen çizgiden içe doğru katlayın, aynısını diğer taraftada tekrarlayın. Kağıdı ters çevirip aynı adımları diğer taraf için de tekrarlayın.

Image  Image Image Image Image

f köşesini gösterilen şekilde sola doğru katlayın.Kağıdı ters çevirip aynı işlemi tekrarlayın. Katlama işlemi bittiğinde ayrık uçlar yukarı gelmiş olmalıdır. a köşesini g-h çizgisinden yukarı doğru katlayın, aynı işlemi arka yüzde de tekrarlayın.

f kenarını ok yönünde sola doğru katlayın, aynı işlemi arka yüzde de tekraralyın.İnce bir kat halinde a(kuyruğu)  ve b(başı)  elde edildi. Başına şekil vermek için b ucundan tutup saat yönünden kıvırın. ve biraz çekerek açın. Aynı şekilde kuyruğun açısını da biraz genişletin.

 Image

Kanatlarına şekil vermek için kurşun kalemle dışa doğru kıvırın. turnayı göğüs kısmından tutup, kuyruğunu yavaşça çekerek kanat çırpmasını sağlayın.

Son Güncelleme: Perşembe, 27 Kasım 2008 05:18
 




Arama

Üye Girişi



Etkinlik Takvimi (Events)

Last month April 2024 Next month
S M T W T F S
week 14 1 2 3 4 5 6
week 15 7 8 9 10 11 12 13
week 16 14 15 16 17 18 19 20
week 17 21 22 23 24 25 26 27
week 18 28 29 30

Galeri

Anketler