Reklam
Temmuz Ayınca Gion Festivali PDF Yazdır e-Posta

Çarşamba, 08 Ağustos 2007 04:29
Günümüzde de Japonya’nın en önemli yerel festivalleri arasında ilk üç arasında yer alır. Koyoto’da Yasaka Tapınağında doğmuş bir festivaldir. 896 yılından beri Kyoto’da yapıldığı bilinmektedir. Gion Festivali günümüzde yerli ve yabancı binlerce meraklıyı bölgeye çekmektedir. Benim Japonya'da bulunduğum 10 hafta içinde Gion Festivali'ne de (Ayrıca Tanabata Festivali ve Osaka'daki Tenjin Festivali) denk geldiğimden şanslıyım ki bu Festivalinin en meşhur gününü izleyebilmiştim.

 

Tanrılar ki yaşadığım yerde yangınlar, taşkınlar ve depremler  yaratıyor.  Bulaşıcı hastalıklar, veba gibi ölüm getiren hastalıklar yayıyor. Tanrılar kızdığında başıma çok ama çok kötü şeyler geliyor. Bu kötü enerjiyi savuşturmam gerek.

Ve bunu yapmam  elbette bugüne kadar bu felaketlerde yitirdiği atalarım, onların ruhları da dinlenecektir.

 

Susanwo - Mikoto o kadar çok ağlıyor ki nehirleri ve denizleri kurutuyor, ormanları bile kurutuyordu.İmparator  halkından Shinto inanışına göre denizin ve fırtınaların Mavi Deniz Ülkesinin egemeni olan Susa no'wo ya Yasaka Shrine’da saygılarını sunmalarını, dua etmelerini istemişti.

 

Festival Temmuzun 2 sinde başlar, Festivalin en beklenen günlerinden biri Temmuzun 17 sinde ki  geçit törenidir. Bu yüzden 16 Temmuz gecesine yoiyama denir-arifesi anlamında. 15 Temmuz yoiyoiyama, 14 Temmuz da yoiyoiyoiyama diye anılır. Ancak Kyoto'nun yerlileri için geçmişten beri, arife gecesinin yani "Önceki Gece Şenlikleri"nin daha çok sevildiğini söylemek mümkündür.

 

10 Temmuz günü Mikoshi adlı gezici tapınak J Yasaka Tapınağından alınarak, omuzlar üzerinde Kamogawa  (Kamo Nehri) kenarına getirilir. Burada baş rahip yönetiminde suya daldırılan söğüt dallarındaki damlalar serpilerek kutsanır.  Aynı şekilde Tapınağa geri götürülür. Buradan da uzun bir fener alayı ve geleneksel giysileri ile danslar eşliğinde Belediye Sarayının önündeki yerini almak üzere yola çıkar. Ziyaretçiler Yasaka Tapınağının tanrılarına bu geçici tapınakta dua ederler.

11 Temmuzda; geçit töreninde Naginata adlı tahtırevana binecek olan çocuk Gion Tapınağını ziyaret eder. Yasaka Tapınağının müritleri arasından seçilen bu çocuğun Festival boyunca pek çok görevi vardır.

Bu tören için düzenlenen merasim araçları, festivalin en renkli, en ilgi çekici unsurlarıdır.

 

Yama ve boko( yada hoko) denilen bu araçlara tahtırevan denebilir.

Hoko’lar 12 ton ağırlığında, yaklaşık 25 metre yüksekliğinde 30-40 kişinin taşıdığı dev tekerlikli araçlardır. Kimi hokolar  iki katlıdır, her bir katında ve bazen çatısında insanlar ayakta dururlar. Gönüllüler grubunca 10-11 Temmuz günlerinde sokakta hazırlanır.

Yama’lar ise 1200-1600 kg ağırlığında yaklaşık 6 metre yüksekliğinde 14-24 kişinin yürüttüğü küçük araçlardır.13-14 Temmuz günlerinde de bu araçlar ekiplerince hazırlanır.

16. gecesi yani arife gecesi insanlar araçları duvar halıları, ışıklar ve resimler ile süslemek üzere toplanırlar. 17’sinde de harekete geçerler.

Araçları çeken insanlar, kavşakları dönmek için hızlanırken yüksek sesle bağırarak çalan müzik eşliğinde gayret kuvvet alırlar.

Törenlerde  9 tane büyük Yama, 23 tane de daha küçük olan Haka’lar  kimi ünlü kişileri, kimi mitolojik karakterleri temsil edecek şekilde yerini alır.

Geçit töreninde en önde geçen araba çocukların bindiği naginata'dır, arkasından gelecek olanlar kurayla belirlenir.

 

Kyoto Belediye Sarayına sırtınızı dönüp, Kamo nehrini soluna aldığınızda önünüzdeki  birbirine paralel sokaklarda, resimdende seçebilirsiniz  bir aktivite bulabilirsiniz.

 Image

Umeda’dan gelirken Hankyu Railway’ı kullanarak Karasuma istasyonunda ya da Kyoto’dan gelirken Karasuma Subway’ı kullanıp Shijo istasyonunda inerseniz Festivalin ortasında hatta yağmurdan sırılsıklam olmuş bulabilirsiniz kendinizi.

Festival için hazırlanan broşürlere basılacak kadar önemli bir not ise şudur; tuvalet kabinlerinde kağıt yoktur, kendi kağıtlarınızı bulundurmanız gereklidir.

 

Araçların yerleşim planını aşağıdaki adreste bulabilirsiniz.

http://www.ashikariyama.org/e/matsurimap_e.html#
Ayrıca Gion Festivali hakkındaki  http://www.iwatoyama.jp/ adresinden Japonca ya da İngilizce ses dosyasını indirebilirsiniz.
Son Güncelleme: Pazartesi, 04 Şubat 2008 07:33
 




Arama

Üye Girişi



Etkinlik Takvimi (Events)

Last month April 2024 Next month
S M T W T F S
week 14 1 2 3 4 5 6
week 15 7 8 9 10 11 12 13
week 16 14 15 16 17 18 19 20
week 17 21 22 23 24 25 26 27
week 18 28 29 30

Galeri

Anketler