Reklam
Japonya'ya gitmek isteyenler için; sıkça sorulanlar PDF Yazdır e-Posta

Perşembe, 01 Kasım 2007 02:48

1.) Türk vatandaşları vizesiz olarak Japonya’da kaç gün kalabilirler?

- Bu süre 90 gündür. Kısa süreli ziyaretlere; turistik ziyaret, spor, dinlenme, aile, arkadaş ve tanıdık ziyareti, toplantı veya yarışma v.b.’lerine amatör olarak katılım; piyasa araştırması, iş bağlantısı, ticari görüşme, sözleşme imzalamak, ithal edilen makine için servis desteği gibi ticari amaçlı ziyaretler; dostluk ziyareti v.b. örnek olarak gösterilebilir; ancak kısa süreli dahi olsa, bir iş karşılığında gelir temin edilmesi durumu, kısa süreli ziyaret kapsamına girmez. 


2.) Vize çeşitleri nelerdir? Vize almak için gerekli belgeler nelerdir?

- T.C. vatandaşları için, (soru 1’de tarif edilen) kısa süreli ziyaret amacı  dışındaki kalışlar için Japonya’ya giriş vizesi gerekmektedir. 7 vize çeşidi mevcuttur. Bunlardan çalışmayı amaçlayan çalışma vizesinin; yatırımcı/işletmeci, adalet/ muhasebe hizmetleri v.b.’leri gibi 14 çeşidi mevcuttur. Çalışma vizesi dışında Kültürel faaliyetler v.b. vize çeşitleri bulunmaktadır. Bu tip vizeler “kısa süreli ziyaret” amacı ile farklılık göstermektedir. Vize başvurusu öncesinde Japonya’dan “Uygunluk Belgesi – Certificate of Eligibility (bkz. ek 1)” için müracaat edilir. Bu belge ile Başkonsolosluğumuza yapılacak vize müracaatları, belge olmadan yapılacak müracaatlardan farklı olarak kısa zamanda sonuçlandırılmaktadır.

 Ek 1: “Uygunluk belgesi – Certificate of Eligibility” nedir?

- Japonya’ya girişleri ile ilgili inceleme sırasında yabancıların Japonya’daki faaliyetlerinin gerçek olup olmadığını tespit etmek ve yabancıların ülkede bulunmalarının, Japonya’ya giriş kanunları çerçevesinde belirlenmiş koşullara uyup uymadığını onaylamak için, bölgelerde bulunan Adalet Bakanlığı’na bağlı Ülkeye Giriş İdareleri tarafından öncesinde düzenlenen bir belgedir.  İngilizce “Certificate of Eligibility” olarak adlandırılır.  


3.) Çok girişli bir vize alabilirmiyim?

- Çoklu giriş vizesi Japonya ile ikinci bir ülke arasında karşılıklı anlaşma var ise verilebilir; ancak Türkiye ile Japonya arasında böyle bir anlaşma bulunmadığı için çoklu giriş vizesi için müracaat edilemez.


4.) Pasaportumun geçerlilik süresi vize süresinin bitiminden önce sona ermektedir. Pasaport süremi uzatmalımıyım?

- Pasaport süresi uzatılmasa dahi vize müracaatı yapılabilir; ancak Japonya’ya giriş yapmış yabancıların ülkede bulunacakları süre içerisinde pasaportlarını yenileme durumları için, bölgelerinde bulunan Ülkeye Giriş İdarelerine danışılmalıdırlar. 


5.) Türkiye’de İkamet teskeresi olmayan üçüncü bir ülke vatandaşıyım. Japonya için vize alabilirmiyim?

 

- Türkiye’de ikameti olmayan üçüncü bir ülkenin vatandaşları (OECD ve GCC ülke vatandaşları hariç), Uygunluk Belgesine sahip olsalar dahi, vize müracaatlarını kendi ülkelerindeki Japonya temsilciliklerinde yapmalıdırlar.


6.) Kısa süreli ziyaret amacıyla Japonya’ya gidecektim; ancak sınırdan geri çevirildim. Aynı amaçla Japonya’ya tekrar gitmek istiyorum. Bu mümkün olabilir mi?

 

- Ülkeye giriş ile ilgili inceleme, Japonya’nın Ülkeye Giriş İdaresi Kanunlarına göre yapılmaktadır. Ülkeye girişi engellenen kişilere Japonya’daki havaalanı v.b. yerlerde bulunan “Ülkeye Giriş Özel İnceleme Dairesi” tarafından gerekli açıklamalar yapılmaktadır. Başkonsolosluğumuz tarafından konuyla ilgili bir açıklama yapılmamaktadır. 


7.) Uygunluk Belgesi’nin Japonya’dan gelmesini bekliyorum; ancak vize almak için zamanım kalmadı. Kısa süreli ziyaret amacıyla (vizesiz) Japonya’ya gittikten sonra ülkede bulunma amacımda değişiklik yapabilirmiyim?

 

- Konu, Uygunluk Belgesi’ni adınıza alacak kişi kanalıyla Japonya’daki en yakın “Ülkeye Giriş İdaresi”ne sorulmalıdır.


8.) Bir Japon vatandaşı ile evliyim. Kendi ülkemin kanunlarına göre evlendim ve Japonya’ya henüz “Evlilik Bildirimi” yapmadım. Vize başvurusu için Japonya’dan “Uygunluk Belgesi” alabilirmiyim?

 

- Evlilik Bildirimi, Nüfus kayıt kanununa göre belirlenmiştir. Yurtdışında geçerli bir evlilik yapmış dahi olsanız, evlilik hali nüfus kayıt örneğinde görülmeyecektir. Konsolosluğumuza veya Belediye’ye Evlilik Bildirimi yaptıktan sonra en yakın Ülkeye Giriş İdaresine danışınız.


9.) Vize başvurusunu Ankara’daki Büyükelçiliğinizden de yapabilirmiyim?

 

- Vize başvuruları Ankara’daki Büyükelçiliğimizden de yapılabilir. Başvuru saatleri v.b. konular için önceden bilgi almanızı öneririz.

 

 Kaynak: Japonya İstanbul Konsolosluğu Web Sitesi http://www.istanbul.tr.emb-japan.go.jp/consulate_t/vizesoru_t.html

Son Güncelleme: Cumartesi, 25 Aralık 2010 16:46
 




Arama

Üye Girişi



Etkinlik Takvimi (Events)

Last month March 2024 Next month
S M T W T F S
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31

Galeri

Anketler