Reklam
Yahata 2004 / Haluk Gürses PDF Yazdır e-Posta

Cumartesi, 31 Aralık 2005 05:16
“Kalite Yönetimi ve Fabrika Makine Teçhizatının Yönetiminde Tahribatsız Muayene Tekniği”
16 Şubat 2004 -20 Haziran 2004 tarihleri arasında, Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından Japon Teknik İşbirliği Programı çerçevesinde düzenlenen  “Kalite Yönetimi ve Fabrika Makine Teçhizatının Yönetiminde Tahribatsız Muayene Tekniği” konulu eğitim kursuna katıldım.
 
Eğitim süresince JICA'nın Yahata merkezinde kaldım. Yahata, Kyushu adasının Fukuoka bölgesinde bulunan Kitakyushu şehrinin 7 önemli merkezinden biridir. Kitakyushu şehrinde büyük ölçekli metalürji, seramik, gemicilik ve makine tesisleri bulunur. Bölge aynı zamanda 1075 hektarlık toplam park alanlarıyla önemli Japon şehirleri arasında 3.ncü sırada bulunur.

“Kalite Yönetimi ve Fabrika Makine Teçhizatının Yönetiminde Tahribatsız Muayene Tekniği” konulu kursta yer alan konuları ana başlıklarıyla özetlersek :
1-      Gözle Muayene Teknikleri
2-     Girici Boya Yöntemiyle Kontroller
3-     Radyografik Muayene Yöntemiyle Kontroller
4-     Ultrasonik Muayene Yöntemiyle Kontroller
5-     Manyetik Parçacık Yöntemiyle Kontroller
6-     Eddy-Akımları Yöntemiyle Kontroller
7-     Akustik Emisyon Yöntemiyle Kontroller
8-     Gerinim-Ölçümü Yöntemiyle Kontroller.
Ayrıca metalik malzemelerin mekanik ve kimyasal özelliklerine ilişkin genel konuları içeren eğitimler verildi. Bu teknik bilgilerin dışında Kalite Yönetimi politikaları konusunda da temel bilgiler aktarıldı.
Eğitimler, konusunda uluslar arası akreditasyona sahip Inspection şirketlerinde görevli yine uluslar arası geçerliği olan 3.nücü seviye sertifikalı elemanlarca verildi. Ayrıca Yahata’da yerleşik Kitakyushu Üniversitesi öğretim üyeleri bu programda yer aldılar.
Eğitimler teorik, pratik ve saha uygulamaları olmak üzere 3 bölümde yapıldı. Teorik ve pratik eğitimler gerek JICA’nın Yahata merkezinde gerek bölgede faaliyet gösteren Inspectıon Şirketlerinin binalarında yapıldı. Yerinde Uygulamalarsa, bölgenin Japonya’nın önemli bir sanayi bölgesi olmasının sağladığı avantajla üretim tesislerinde, yerinde inceleme ve uygulama şeklinde gerçekleşti. 
Kurslarda edindiğim en önemli izlenim ; batı ülkelerinde geniş uygulama alanı bulan Akustik Emisyon tekniği gibi kimi tekniklere Japonya’da kuşkuyla yaklaşılırken, batı ülkelerinde (en azından Türkiye de )
Uygulama şansı çokta bulamamış Gerinim Ölçümü tekniğinin Japonya da daha yaygın bir uygulama alanına sahip olmasıydı.
 Ayrıca insan sağlığı ve çevrenin korunması konusunda, Japonların batılı ülkelere göre daha duyarlı olduklarını yerinde tespit etme olanağı buldum. Örneğin; Radyografik kontrollerde kullanılan kaynak izotopun en fazla 10 Curi olmasına izin verildiğini Japon yetkililer ifade ettiler ki bu değer Almanya da 100 Curi’dir. 
Sonuç olarak; halen çalışmakta olduğum Petkim’de Kullandığım veya sadece teorik bilgisine sahip olduğum Tahribatsız Muayene Yöntemleri konusunda, gerek pratik gerek teorik eksiklerimi büyük ölçüde gidermeye çalıştım. Sanayi üretiminde dünyanın en büyük ülkelerinden birinde böyle bir olanak bulduğum için şanslı olduğumu düşünüyorum. Alanımda çalışan genç meslektaşlarımın da böyle bir olanağa kavuşması dileğimle.

 

Son Güncelleme: Cumartesi, 25 Aralık 2010 17:05
 




Arama

Üye Girişi



Etkinlik Takvimi (Events)

Last month April 2024 Next month
S M T W T F S
week 14 1 2 3 4 5 6
week 15 7 8 9 10 11 12 13
week 16 14 15 16 17 18 19 20
week 17 21 22 23 24 25 26 27
week 18 28 29 30

Galeri

Anketler