Reklam
Osaka 2004/ Faruk Bilen PDF Yazdır e-Posta

Salı, 03 Ocak 2006 23:22

Felaket Zararlarının Azaltılması ve Altyapı Resterasyon Sistemi

AFETLER İLE SAVAŞAN JAPONYA


Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı tarafından Japon Teknik İşbirliği Programı çerçevesinde 03.05.2004 – 15.07.2004 tarihleri arasında Japonya da düzenlenen Felaket Zararlarının Azaltılması ve Altyapı Restorasyon Sistemi (Disaster Mitigation and  Restoration System For Infrastructure) konusunda grup eğitimi kursuna katılmış bulunmaktayım.
Bilindiği üzere Japonya başta deprem olmak üzere tabii afetler konusunda oldukça önemli tecrübeye sahiptir. Japonya da afet öncesi ve sonrası alınmış önlemler yerinde gözlenmiştir.  Özellikle Japonya deprem, sel felaketi heyelan, tayfun tsunami  gibi afetlerle yüz yüze kalmaktadır. Ayrıca söz konusu kursa iştirak eden diğer ülkelerin   tecrübeleri  de ortaya konulmuştur.
Söz konusu kursta ülkelerin maruz kaldığı tabii afetler (deprem, sel baskını, heyelan, tayfun, tsunami, erozyon v.s.) hakkında çeşitli seminerler, incelemeler, sunumlar ve teknik geziler yapılmıştır.
17 Ocak 1995  tarihinde meydana gelen Kobe depreminden (Great Hanshin-Awaji Earthquake) sonra  son derece önemli  çalışmalar yapılmıştır.   Kobe kenti bir kaç yılda tamamen yeniden inşa edilmiştir.  Yıkılan mevcut yapıların yerine çok daha yüksek yeni binalar  ile adeta afete  karşı baş kaldırılmıştır.  Özellikle  deprem bölgesinde bulunan demiryolu ve otoyol  köprülerinin  çok  sayıda yenisi  ve çok büyük açıklıklı olanları yapılmıştır.
   
Japonya yüzden fazla nehirleriyle dünyada nehir bakımından zengin ülkeler arasındadır. Yıllık yağış ortalaması  (1800 mm) oldukça yüksektir.  Nehirlerin eğimi yüksek olup, yerleşim yerleri kotlarının  düşük olması hatta  kimi sahillerdeki kentlerin  nehir kotundan da düşük olması sebebi ile  sel felaketi riski taşımaktadır.
Japonya topografik  yapısı itibarı %75’ı dağlık  araziye sahiptir. Jeolojik  yapısı itibariyle de volkanik lavlardan teşkil edilmiş püskürük kütlelerin oluşturduğu  gevşek  yamaçlar  heyelana  maruz  kalmaktadır.
Yine yüzden fazla  aktif olan yanardağa sahip olması ve yeni volkanik patlamaların da  vuku bulma   riski taşıması nedeni ile  de afet  tecrübesine sahiptir. Pasifik okyanusunda oluşan depremlerden dolayı  oluşan tsunami ile de ayrı bir afet birikimine sahiptir.
Tüm bu risklerinden dolayı afetler ile beraber yaşamaya alışkın olan  Japonlar gerekli  tedbirleri almış bulunmaktadır. Afet konusunda ülkenin  önemli mevzileri  24 saat  helikopter ve  sabit  kameralar ile gözetlenmektedir. Geçmiş felaketlerden büyük dersler almışlardır. Bu nedenle  afetler ile ilgili  kıymetli  müzelere  sahip ve  dokuman bakımından da oldukça  zengindir.  Ülkenin her  noktası için afet haritası hazırlanmıştır. Acil eylem planına sahip olup afet yönetimi  konusunda idari ve teknik bakımından donanımlı  ve hazırdır.
İşte bütün bu imkanlar  çerçevesinde  afet konusunda  ne  kadar  azaltıcı, önleyici   ve restorasyon sistemi varsa onunla ilgili sunumlar ve incelemeler  yapılmış  ve ilgili dokumanlar kurs boyunca kursiyerlere verilmiştir.
Kursun başlangıcında olmak üzere  mesleki raporumu sunmuş bulunmaktayım ve sonunda deprem senaryosu ile ilgili grup çalışmamız vardır. Kursun sonucunda da kursiyerlere sertifika verilmiştir.
Japonya dan temin ettiğim dokümanları  ve  diğer teknik  video  dokümanları  arkadaşlarıma  aktarmamın ve oradaki bazı uygulamaları ve sistemleri buraya adapte etmemin yararlı olacağını düşünmekteyim.
Sonuç olarak Japonlar;
Müzelere  çok önem vermişler,
Dokümana çok  önem vermişler,
Eğitime çok önem vermişler ve
Duvarlarına  “Japonya’nın geleceği çalışmaktır” diye yazarak çalışmanın dışında başka bir çıkar yol düşünmeyen Japonlar böylece büyük işler başarmışlar.
 BİZ NEDEN BAŞARAMAYALIM!
Faruk BİLEN
e-mail: Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir

Son Güncelleme: Cumartesi, 25 Aralık 2010 17:05
 




Arama

Üye Girişi



Etkinlik Takvimi (Events)

Last month April 2024 Next month
S M T W T F S
week 14 1 2 3 4 5 6
week 15 7 8 9 10 11 12 13
week 16 14 15 16 17 18 19 20
week 17 21 22 23 24 25 26 27
week 18 28 29 30

Galeri

Anketler