Reklam
2010 Türkiye'de Japonya Yılı PDF Yazdır e-Posta

Samurai tarafından yazıldı.   
Pazartesi, 13 Nisan 2009 07:21

Image

Osmanlı İmparatorluğu'na ait Ertuğrul Firkateyni'nin Japonya'yı ziyareti ve ardından yaşanan felaket ile başlayan Japonya ve Türkiye arasındaki dostluk önümüzdeki 2010 yılında 120. yıldönümüne ulaşacaktır.

Gerek Ertuğrul Faciası gerekse İran-Irak savaşı sırasında THY uçağının Japonları kurtarması gibi iki ülkenin dostluğunu sembolize eden ünlü tarihsel sahneler sık sık ele alınmaktadır. Her iki olayda da ortak olan, zor şartlar altında hiçbir paye ve karşılık beklemeksizin, yakınındaki insanları gönüllü olarak kurtaran her iki ulusun atalarının gösterdikleri cesaret ve vefadır.

Her iki ulusun da karşılıklı olarak birbiriyle gurur duyması, böyle bir tarihi paylaşmamızdan dolayıdır.

Atalarımızın çabaları ve daha sonraları iki halk arasındaki karşılıklı etkileşimin tesis edilmesi sayesinde iki ülke siyasi, ekonomik, kültürel değişimler başta olmak üzere her alanda ilişkilerini adım adım geliştirmiştir. Japonya'dan Türkiye'ye gelen turistlerin sayısı her yıl artarak 160.000'e ulaşmış olup Japon yatırımcıları da Türkiye'ye gelerek faaliyetlerini arttırarak sürdürmektedirler. Ayrıca Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi Projesi, Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nin inşası projesi gibi geleceğe yönelik sembolik projelerin de sayısı artarak devam etmektedir.

Her ne kadar ilişkimizin mevcut temposu memnuniyet verici olsa da iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesi için gerekli potansiyelin var olduğuna inanıyoruz.

Bunun için burada bir kez daha, yüzümüzü birbirimize dönmemiz gerektiğini ifade ediyoruz. İki ülkenin, yüzlerini birbirlerine dönerek yeni keşifler ve karşılıklı güvene dayalı ilişkileri temelinde daha fazla alanda ortak hedeflere doğru ilerleyebileceklerini düşünmekteyiz. Asya, Avrupa ve Orta Doğu'nun kavşak noktası olan stratejik bir konumda bulunan Türkiye, bölgenin istikrarında büyük rol oynayan bir ülkedir. Biz bu denli önemli bir dost ülkeyle ortaklığımızı daha da ilerletmeyi arzu etmekteyiz.

"Japonya Yılı" iki ülke arasındaki mevcut dostluk ve işbirliği ilişkileri ile "dost ülke Türkiye"yi bir kez daha ele almak, ilişkileri yeniden yapılandırmak için büyük bir fırsattır.

"Japonya Yılı"nın öncelikli hedefleri olarak aşağıdaki 3 temayı seçmiş bulunuyoruz.

  1. Japonya'nın güzelliklerini yakınlaştıralım
  2. Dostluğumuzun çapını genişletelim
  3. İşbirliğimizi geleceğe taşıyalım

Biz her iki ülkeden de, bu 3 temaya uygun, çok sayıda slogan, logo ve etkinlik tekliflerinin gelmesini beklemekteyiz. 1 yıl sürecek "Japonya Yılı" zarfında çok çeşitli etkinlikleri Türkiye'de gerçekleştirmeyi düşünmekteyiz.

Ayrıca, "Japonya Yılı" vasıtasıyla, Japon ve Türk halkları arasındaki karşılıklı anlayış, dostluk ve etkileşimin daha da derinleştirilmesi, bunun gurur duyulacak yeni bir değer olarak her iki ülkenin de geleceği olan genç nesillere aktarılması öngörülmektedir.

İşte bunlar "Japonya Yılı"nın hedefleridir.

 "2010 Türkiye'de Japonya Yılı"nın amacına ulaşması için her iki ülkeden de çok sayıda katılım olmasını arzu etmekteyiz.

Web Sitesi: www.2010japonya.org

"2010 Türkiye'de Japonya Yılı" Yürütme Kurulu

 
Son Güncelleme: Pazartesi, 13 Nisan 2009 07:22
 




Arama

Üye Girişi



Etkinlik Takvimi (Events)

Last month April 2024 Next month
S M T W T F S
week 14 1 2 3 4 5 6
week 15 7 8 9 10 11 12 13
week 16 14 15 16 17 18 19 20
week 17 21 22 23 24 25 26 27
week 18 28 29 30

Galeri

Anketler