Reklam
2010 Yılı ve JIKAD PDF Yazdır e-Posta

Pazar, 11 Nisan 2010 08:54
Image

Türk ve Japon halklarının  birbirine duyduğu sempati ve sıcaklık Orta Asyadaki kardeşliğimiz, Altay dil grubundan gelen dil yapımız, geleneksel ve vatansever  tutumlarımız  gibi sebeplere dayandırılabilir. Ancak yapmamız gereken bu soyut sıcaklık ve benzeşlik duygumuzu, karşılıklı güven ve somut işbirliklerine çevirmektedir. 2010 yılının hedefi de tam olarak budur.  Japonyanın geleneksel ve çağdaş yönlerini daha yakından tanıtmak, kültürleri yakınlaştırmak ve işbirliğimizi geleceğe taşımak.

Elbetteki iki halk arasındaki bu sıcak duyguları bize atalarımız  miras bırakmıştır. 1868 yılında imparator Meiji döneminde Japonya ve yaklaşık aynı dönemde Osmanlı İmparatorluğu modernizasyon ve Tanzimat dediğimiz süreçleri yaşamış, aynı hamleleri yapmaya çalışmıştır. Japonya bu değişimi gerçekleştirirken; Osmanlı İmparatoluğu başarıya ulaşamamıştır.

Bu süreçte Sultan 2.Abdülhamitin  bir yandan her iki devletin Rusya ile olan ilişkileri bir yandan Doğulu bir halkın kendi inanç ve geleneklerini terk etmeden modernleşmeyi başarması nedenleri ile diplomatik ilişkiler başlatmak istediğini görüyoruz. Bu nedenle Abdülhamit Hanın özel mesajlar, nişanlar ve hediyeler ile Japon imparatoruna gönderdiği Ertuğrul Fırkateynı ve mürettabatı gidiş seferi ile uzakdoğu Müslümanlarının moral kaynağı olmuş, adada kaldığı 3 ay boyunca Japon halkın sempatisini kazanmış ve dönüş yolculuğunu kendisi için hazin bir son ile noktalarken Türk ve Japon halkları arasında bugune kadar taşınan bir dostluk köprüsü kurmuştur.

Kazazedelere gösterilen ilgi, iki kruvazör ile İstanbula kadar getirilmeleri, o dönem yabancı ülke gemilerinin geçişine kapalı Çanakkale boğazına girebilmek ,için padişahın geçiş izni vermesini İzmirde beklemeleri, Turk halkının büyük sevgi ve saygısını kazanmıştır. Şehitlerimizin anısına yapılan anıt , anıtta her yıl yapılan törenler o günlerde Türk halkını etkilemiştir.

Bu gün bizi de etkilemektedir. Biz bu saygılı davranışta Vatanımızı işgal etmek için dahi olsa, topraklarımızda kanları dökülen Avusturalyalı askerlerin annelerine “gözyaşlarınızı dındırınız, evlatlarınız bizim bağrımızdadır” diyerek seslenen Atamızın zihniyetini buluruz.

Ülkeler arasındaki dostluk, kültürler arasında benzerlikler var ise sağlam bir temel üzerindedir.  Bu sağlam zemin Türk ve Japon halklarının arasında mevcuttur. 2010 yılının hedefin ulaşarak bu dostluğu perçinlemesini istiyoruz.

Son Güncelleme: Cumartesi, 25 Aralık 2010 16:51
 




Arama

Üye Girişi



Etkinlik Takvimi (Events)

Last month April 2024 Next month
S M T W T F S
week 14 1 2 3 4 5 6
week 15 7 8 9 10 11 12 13
week 16 14 15 16 17 18 19 20
week 17 21 22 23 24 25 26 27
week 18 28 29 30

Galeri

Anketler