Reklam
1Q84 - Müzik Albümü PDF Yazdır e-Posta

Arzu Yücel tarafından yazıldı.   
Perşembe, 23 Ağustos 2012 12:20


Murakami'nin kitaplarını ilgi ile okuyanlar bilirler, Murakami konunun içinde bir yandan da klasik müzik başta olmak üzere bir çok türden müzikleri dinleterek ilerler. 1Q84'e başlarken not defterim elimdeydi. Sayfaların içinden önüme çıkan filmler, yazarlar, şarkılar, olaylar ve insanları listelemiş bulunuyorum.
Murakami kitabına bir klasik müzik eseri ile giriş yaptığına göre, ben de ilk olarak müzik listesini yayınlıyorum. Kitapta adı geçen yazarlar, filmler ve simgeleri konu ile birleştirmeyi, farklı bir derinliğe kavuşmayı arzuluyorsanız listelerim işinize yarayabilir.  Özellikle Carl Gustav Jung, kollektif bilinç, gölge hakkında ve Çehov-Sahalin Adası  hakkında aşağı yukarı tüm karakterler arasında geçen diyologları zihnimizde arka arkaya getirmeliyiz. 

Aşağıdaki listedeki müziklerin bazılarını kitabı okurken, tamamını ise not defeterimi buraya listelerken dinledim. Bu yazıyı kendimi Murakami'ye, kitabın kahramanlarına,öyküye daha yakın hissederek hem de gökyüzünün doğusundaki iki ay manzarası eşliğinde yazıyorum.  

1256 sayfalık bir kitabı güzel okuma yapmak için okumadık değil mi ?

Besteci-Müzisyen Atıf Yapılan Müzik Eserleri ve Hakkında Bilgi
Temel Müzik!
Aomame'nin George Szell yönetiminde Cleveland Orkestrası, Tengo'nun Seici Ozawa yönetiminde Şikago F.Ork.dan ve Uşikawa'nın radyodan defalarca dinlediği unutmayacağım parça ve bestecisi.
Aomame bir plakçıya gider,  içinde Janacek ve Sinfonietta olan plak ara. Sadece bir tane vardır. George Szell'in yönetiminde Clevland Orkestrası  icrası.
Janajeck Sinfonietta
Leoš Janáček "Ünlü Beş Çek Bestecisi" nden biridir. (1854-  1928) Kitabın 152.sf'da bestecinin hayatı ile ilgili bilgi  "Dünya Bestecileri" isimli kitaptan aktarılmıştır.

Bartok

George Szell- Macar asıllı besteci ve şef , 1940 yılında savaş ile beraber Amerikaya giderek müzik yaşamını orada noktalamıştır. (1897-1970)

 

Orkestra İçin Konçertolar

Béla Viktor János Bartók Macar besteci, piyanist, doğu Avrupa Halk müziği araştırmacısı. (1881-1945)
Liszt'in çingene müziği yerine gerçek Macar müziği olarak saydığı Macar köylü halk müziği ile tanışmasından sonra, halk müziği ezgilerini kendi yapıtlarında kullandığı gibi, benzer yepyeni ezgiler yaratmıştır. Adnan Saygun ile Anadolu mizkleri derlemiştir.

Micheal Jackson MJ Billy Jean
Nat King Cole Sweet Lorraine
  It's Only a Paper Moon-
ilk olarak 81.sf.da Aomame'nin barda dinlediği bu parça, 618.sf da bir kez daha konu ediliyor.
Lider bu parçanın bir kaç dizesini Aomame'ye söyleyecek ve Aomame şarkının adı ile Lider'e cevap verecek!
" Senin aşkın olmasa bu ucuz bir tiyatrodan öteye geçmez. Bu şarkıyı biliyor musun?"
Aomame' Ayumi ile tanışacağı gece Barda Aomame'nin  sevmediği grupların müzikleri çalmaktadır!
ABBA ve QUEEN
Aomame yaşlı madam'ı evinde ziyaret edip, masaj yaparken CD'de çalan parçalar!
Barok Müzik (217.sf) Harpsikort piano eşliğinde Flüt Sonatı
Barok/Barroco -1600 ile 1750 (kabaca) yılları arasındaki Barok dönem, Portekizce düzensiz inci anlamına gelen barroco sözcüğünden türemiştir! Bu dönemde sanat alanındaki tüm eserler  dönemin adı ile anılır. Barok dönemde en çok eser veren müzisyenler  Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi, Domenico Scarlatti, Georg Friedrich Handel, Georg Philipp Telemann olarak bilinir.
Harpsikort -Barok dönemin en gözde tuşlu çalgısı klavsen - harpsikort’tu, seslerin hafif veya kuvvetli çıkmasına olanak sağlamayan bir düzeneğe sahipti. Piano Barok dönemin güçlü anlatımını gerçekleştirebilmek için sonrasında geliştirilmiştir. Kelime anlamı olarak da İtalyanca'da klavsende güçlü ve hafif ses kullanımı-gravicembalo col piano e forte- den adını almıştır.
Tengo okul bandosunda "Timbal" ile sinfonietta çalmaya başlar!
Sinfonietta girişindeki timbal performansı- (246.sf)                  Timbal-Tymbal - bir tür davul, latin, küba müziklerinde daha çok kullanılır.
Tengo Pupa Havayı düzenledikten sonra  Fukaeri' ile kafede buluşur,  o sırada ne çalıyormuş?
Neşeli Günler- Film Müziği
Do-re-mi-fa

Neşeli Günler 1965 ABD yapımı müzikal filmdir. Özgün adı "The Sound of Music" dir. 1959 tarihli aynı adlı Broadway müzikalinden uyarlanmıştır. Neşeli Günler", 1966 yılında 10 dalda aday olduğu Akademi Ödülleri'nden "en iyi film", "yönetmen", "müzik", "ses" ve "kurgu" dallarında 5 tanesini kazanmıştı.
Fukaeri'nin Almancadan ezbere okuduğu arya  278. ve 489.sf
Bach BWV 244-Mathous Passion
Johann Sebastian Bach- Alman barok müzik bestecisi ve orgcu (1685 -1750)
Mathous Passion Aryası "Suçun elemi/pişman yüreğimi parçalar/ gözyaşlarım/ışıldayan bir parfüm haline gelir/tek gerçek İsa'nın bedenine dökülür"
Aomame "Mutluda olsak Mutsuzda" bölümünde madam bu parçayı  dinliyor,Şimdi üzerinden "400 yıl geçse bile" duygularımız nasıl da aynı!
John Dowland
Lachchrymae enstrumantal (melodiyi duymuş olmalısınız, Aomame'de madamın evine gittiğinde sıksık dinlemiş, mırıldanarak eşlik ediyor.)
John Dowland - rönasans dönemin melankolik parçaları ile ünlü İngiliz besteci ve yorumcusu (1563 –1626)
Flow My Tears olarak bilinen parçanın sözlerinin bir kısmı işte böyle: Flow, my tears/ fall from your springs!/ Exiled for ever, let me mourn/ Where night's black bird her sad infamy sings/ There let me live forlorn.
Tengo ve kadın arkadaşı Yasuda'nın dinlediği caz albümü, bu albümü daha sonra Fukaeri'de dinler, " o tınıda bir şeylerin gölgesini görmeye çalışıyor" muşcasına dinleyişi Tengo'yu meraklandırır.
Louis Armstrong

W.C. Handy Blues Albümü
Barney Bigard klarnet ve Trummy Young trombon çalıyor.441.sf da

Lois Armstrong

Billie Holiday

Duke Ellington

Uzunçaların B yüzündeki 6.şarkı Atlanta Blues
Lady Day takma adlı Amerikalı kadın besteci ve önemli bir caz yorumcu.
Edward Kennedy "Duke" Ellington (1899-1974) Amerikalı caz bestecisi, piyanist ve caz orkestrası şefi. "Duke" olarak bilinir.

Tengo " akşamüzeri gökyüzünün doğusunda iki ayın yanyana göründüğü dünyanın manzarasını tasvir edişi"nden önce; " yepyeni 88 tuşu önüne almış Vladamir Korovitz gibi on parmağını usulca havada oynattı"
Vladamir Horovitz

Rus piyanist ve besteci(1903-1989) Grammy yaşam boyu başarı ödülü verilmiştir.(1990)

"Pikolo küçük kuşların cıvıltısı gibi insanın içini rahatlatan ses titreşimleri yayıyordu... Bunun gerçekliğin gerçekdışılığını vurgulamak için yapılmış bir müzik olduğunu Aomame hissedebiliyordu"
Vivaldi Vivaldi Telli Çalgılar - pikolo
Antonio Vivaldi- İtalyan barok bestecisi, virtüöz kemancı ve rahip. "Kızıl rahip" olarak anılır. (1648-1741)
500'den fazla konçertosu vardır.
pikolo- büyük flütün yarısı kadar olan filüt, do ve do diyez sesleri yoktur.
Fukaeri ve Tengo - Sony ve Cheer gibiler mi?
Sony ve Cheer The Beats Go On
Aomame Lideri öldürmüş ve taksi ile Tamaru'nun verdiği adrese gidiyor, NHK radyosunda çalan müzikler neymiş?
"1960'lı yıllların ikinci yarısında moda olan Japon şarkıcıların söylediği halk şarkıları özel programı" Aomame şarkıları çocukluğunda dinldiğini hatırlıyprdu, ancak o günlere hiç bir özlem duymuyordu! Zaten radyoyu da kapattırdı.

 Tengo 16. ve "Sanki Hayalet Gemi Gibi" isimli bölümde Fukaeri ile beraberken bazı parçalar radyodan ve pikaptan çalar.

 

Sizler İçin Barok Müzik Programı                    

Rameau'nun klavyeli çalgılar için eserleri

Telemann
Georg Philipp Telemann- Barok dönem Alman müzisyen, besteci ve cok degisik sayida muzik aletini virtuoz olarak calacak şekilde kendi kendini yetistirmistir. (1681 – 1767)
Marcel Dupre Fransız piyanist ve besteci (1886-1971)
Jeff Beck Jp.konser tişörtü İngiliz rock gitaristi-Yardbirds grubunda Eric Clapton ve Jimmy Page ile şöhret kazanmıştır. 1978 yılında Japonya'da bir turneye çıkmıştır. Herhalde bu konsere gitmiş, ya da tişörtü satın almış olan Tengo'nun konser tişörtü Fukaeri'nin üzerindedir, yakışmıştır!
Louis Armstrong Chantez Les Bas
" Suskun ve Yalnız Uyu" - Tengo'nun Gökyüzünde iki Ay olduğunu fark edişi ile biten bölümün başında Tengo uzun zamandır dinlemediği bir albümü dinler.
Rolling Stones "Mother’s Little Helper" ve " Lady Jane"
Little Red Rooster
Tengo- Rolling Stones için şu yorumu yaptı " Derinlemesine düşünmek, ciddi bir şekilde belleğini yoklamak isteyen bir dinleyici için yapılmış bir müzik değildi. Rolling Stones o türden bir nezekate asla sahip değildi zaten"
Aomame'ye taksi şöförünün mırıldandığı şarkı 762.sf
Micheal Legrand
The Thomas Crown Affair-Kibar Soyguncu- filminin unutulmaz şarkısı  "Windmills of Your Mind" (kitapta adı geçmiyor)
Micheal Legrand: Üç Oscar ödüllü Fransız film müzikleri bestecisi
İlk 4 satırı şöyle-


round like a circle in a spiral
like a wheel within a wheel
never ending or beginning
on an ever-spinning reel
Uşikava Tengo'nun peşinden parka gider, kaydırakta oturup gökyüzünü seyreden Tengo için başbelası der!
Sonra kendi de kaydırağa oturur, ve çok eskiden moda olan bir Kyu Sakamoto parçasından hatırladığı sadece ilk iki satırdır: " Başını çevir bak, küçük yıldızlara"
Kyu Sakamoto (1941-1985) sukiyaki dünyada üne kavuşturduğu bir parçadır. 12/08/1985'deki JAL uçağının düşmesi sonucu en ünlü olduğı bir dönemde hayatını kaybetmiştir. Tabi Uşikava O'nun şarkısını mırıldanırken, yani 1984 yılında Sakamoto da  daha hayattaydı.
Miagetegoran yoru no hoshi wo
Chiisana hoshi no chiisana hikari ga
Aomame'nin Tengo'yu beklemek için saklandığı evde dinlediği besteciler ve eserleri de var.
Mahler Mahler Senfonileri
Gustav Mahler -Avusturyalı besteci ve orkestra şefi (1860 Bohemya -  191)1 Eserlerinde yaşam ve ölüm korkusunu, insanların yalnızlıklarıyla kuşkularını ve doğayı anlamanın zorluğunu sunar.Yahudi olması nedeni ile 1930’larda en tanınmış olduğu ülkelerde Naziler tarafından eserleri  yasaklandı.
Mahler batıl inançları nedeniyle, Beethoven ve Anton Bruckner örneklerine bakarak dokuzuncu sıradaki senfoninin ölümünden önceki son senfonisi olacağına inanmış ve Yeyüzü Şarkısı'na Dokuzuncu Senfoni adını vermemiştir. Daha sonra Dokuzuncu Senfoni'ye başladığında şaka yollu artık tehlikenin geçtiğini, çünkü bu senfoninin gerçekte onuncu senfoni olduğunu söylemiştir. Dokuzuncu Senfoni Mahler'in de son senfonisi olmuştur!
Haydn Haydn Oda Müziği (Chamber Music)
Franz Joseph Haydn- Klasik dönemin ünlü Avusturyalı bestecisi. Mozart ve Beethoven’ı etkilemiştir. Senfoni türünde 104 eser vermiştir. (1732 -1809)
Eserleri nin hikayeleri ile bilinir. Örneğin: 45 numaralı senfonisi, Veda Senfonisi olarak bilinir. Eserin dördüncü bölümünde 2 ya da 3 müzisyen müzik halen sürürken sahneyi terk eder; bu, sahne şef ve tek bir kemancı kalana kadar sürer. Bu şekilde Haydn ve müzisyen arkadaşlarının kış mevsiminde şehirdeki ailelerinin yanına dönmek istediklerini Prens Esterházy’e anlatmak istedikleri hikâye edilir.
Bach Klavyeli Çalgılar için Eserler
Grand Funk Railroad'un müthiş gürültülü bestelerini dinlediniz mi?
Hemşire Kumi'nin evinde Tengo anımsar!
Grand Funk Railroad- Amerikan rock topluluğu

 Uşikava FM  radyo kanalını dinlerken bahsi geçen besteci ve eserler

Sibelius

 Keman Konçerto- Oistrakh icrası

 Johan Julius Christian "Jean" Sibelius Finlandiya'nın ulusal kimliğinde büyük rol almış besteci (1865 - 1957)

 "...benim içimde saf olan her şey, iç mantıkta eksik olsa bile benim ruhuma çok şey ifade ediyor." demiştir. Sibelius Akademiside okumuştur ve Helsinki'deki  ÜNLÜ Sibelius Akademisi ismini Jean Sibelius'tan almıştır.

 David Fyodorovich Oistrakh - Rus violinist 1908 – 1974

Schumann Carnaval
Robert Schumann - Romantik hareketin öncülerinden Alman besteci ve müzik eleştirmeni (1810 - 1856)
Yaşamının son yıllarda iyice  ilerleyen ruhsal hastalığı nedeniyle görevinden alındı. Delirmekten her zaman korkmuş olan Schumann’ın bu korkusu halüsinasyonlarının artması sonucu iyice büyüdü, sonuda 1854’te bir intihar girişiminde bulundu. Başarısız olan bu girişimden sonra bir akıl hastanesine yatırıldı ve orada öldü.
Carnaval, 20 bölümden oluşan 29 dk.lık piyano konçertosudur. Alt başlığı "nota üzerine küçük sahneler"
Rameau
Jean-Philippe Rameau - Fransız besteci ve müzik teorisyeni  1683 - 1764 Paris
Tengo'nun babasının cenaze töreninde
Wagner Wagner Operalarındaki Şövalyelerin Zırhları İçinde Yakılması Gibi
Richard Wagner- Alman opera bestecisi (1813-1883) Yahudi karşıtı görüşleri ile tartışma yaratmıştır.
Tamaru'nun hobisi 60'lı ve 70'li yılların progresif rock müzik plak kolleksiyonu yapmak.. 109.sf- ancak paylaşılmadı! Unutuldumu ki?
Son Güncelleme: Pazar, 26 Ağustos 2012 13:24
 




Arama

Üye Girişi



Etkinlik Takvimi (Events)

Last month April 2024 Next month
S M T W T F S
week 14 1 2 3 4 5 6
week 15 7 8 9 10 11 12 13
week 16 14 15 16 17 18 19 20
week 17 21 22 23 24 25 26 27
week 18 28 29 30

Galeri

Anketler