Reklam
1Q84 Olaylar ve İnsanlar PDF Yazdır e-Posta

Pazartesi, 27 Ağustos 2012 10:55

Yazarın gerçeklere imkansız bir hikaye içinde, insanları ve durumları gerçekte var olan yaşanmış, bilinen örnekler ile algılatmasına örnek kitabında, üçüncü listemiz. 
Murakami tüm dünya okuyucuları için yazdığını bildiği  kitabında daha somut ve olabildiğince ortak algı yaratmak için elinden geleni yapmış olsa da, her birimiz farklı 1Q84'ler kurduk.
1Q84, Murakami Nobel alana kadar elimden düşmeyecek sanırım.  

Komatsu- gençliğinde  örgütlü öğrenci olaylarının kurmayları arasında yeralmıştı.Komatsu'nun gençlik yıllarındaki görüşleri ve Öğretmen Ebisuno’ nun Güvenlik Antlaşması sürecindeki öğrenci olaylarına değinerek üniversiteden ayrıldığı satırlar, Komatsu ve Öğretmen Ebisuno'nun geçmişte- Ebisuno üniversitede çalışırken tanışmış olduklarının belirtildiği satırda birleşir. Bunu okuyunca;  uzun uzun yaptıkları  sohbetlerin konusunu da tahmin edebiliriz.
Michiko Kamba

1960 Japon Amerikan Güvenlik Anlaşması ve Öğrenci Olayları
Miçiko Kanda (Kamba) – 15 Temmuz 1960, Tokyo’daki
öğrenci olaylarında hayatını kaybeden 22 yaşındaki bayan üniversite öğrencisi.
Japonya’nın Amerika arasında ANPO Anlaşması olarak bilinen İşbirliği ve Güvenlik Anlaşmasına karşı gösteriler yapan bir grup öğrenciden biri. Polis kayıtlarına göre  izdihamda ezilerek, görgü tanıklarına göre polis şiddetine maruz kalarak ölmüştür.

Öğrencinin cansız bedenini fotoğraflayan Hiroshi Hamaya'ya ait fotoğraflar internet görsellerden bulunabilir.
ANPO hakkındaki belgesel bir filmin tanıtım videosu buradaki linktedir.
 http://www.youtube.com/watch?v=4mcfoAXyxhE

Ayumi Aomame ile Öncüler hakkında konuşurken "ortam mesajın ta kendisidir" sözü ile Mcluhan'a atıf yapar.
"Mcluhan çağının ötesine geçmişti. Bir dönem moda olduğundan dolayı hafife alınmıştı, ama söylediklerinin çoğu doğruydu."

Marshall Mcluhan

(1911-1980)Kanadalı dil bilimci ve iletişim teorisyeni.

Q84 yılında Mcluhan hayatını kaybetmişti, ölümünden sonra özellikle 1990'lı yıllarda iletişim teknolojisinin ilerlemesi ile Mcluhan görüşleri daha da merak edilmiş, yaşadığı döneme göre kitapları daha çok okunmuştur. Global Köy isimli kitabının Türkçe çevirisi yayınlanmıştır. Günümüzde Mcluhan adına verilen teknoloji ödüller vardır.

"Doğum şeklini seçemezsin, ama ölüm şeklini seçebilirsin" En sevdiğim bölümlerden ikincisi.Burada Tamaru Aomame'ye tüm deneyimlerinin özünü zerkediyor adeta. "Hideki Toco, Japon Ordusunun zirvesine çıkmış bir adam, tabancasıyla kendini vurmayı bile becerememişti" " İnsan için Ölüm Anı önemlidir"
Hideki Tōjō

(1884-1948)

II Dünya savaşı bittiğinde amerikan askeri polisi 8 Eylül 1945'de evini kuşattı. 11 Eylül'de evin içerisinden boğuk bir ateş sesi duyuldu. Tojo, bir tabanca ile göğsünden kendisini vurarak intihara teşebbüs etti, fakat kendini öldüremedi. Kurulan uluslararası askeri ceza mahkemesince A sınıfı savaş suçlusu bulunup, idam edildi.
  "İntikam kadar pahalı,hiç kar getirmeyen başka bir şey olamaz" Lider , Aomame'nin Little People' dan intikam alması için kendisini öldürmesini söylerken, Aomame Churchill'in bu sözlerini verir.
 Winston Churchill Gelibolu'da bir güzel yenildi, ülkemizi II. Dünya Savaşına sokmaya çalıştı. 20.yy'ın kritik dönemlerinde Büyük Britanya'yı yönetti.   Hayatının son döneminde siyaseti bıraktı, yazarak ve resim yaparak geçirdi. Nobel Edebiyat Ödülü aldı.
  "Bir zamanlar Vatikan'da insanların Kopernik'in güneş merkezlik savını kabul etmekten korktukları gibi" Liderin Aomame'ye duyduklarına inanaması üzerine : "Katolik Kilisesi. Sende aynısın. Katı savunma zırhını çıkartıp atmaktan korkuyorsun"
 Kopernik
1473 yılında Polonya'da doğdu. Din adamı ve kaşif.
Güneş sistemi ve dünyanın yuvarlak olduğuna dair  araştırma ve düşüncelerini sağlık sorunlarının arttığı, ölümüne çok yakın bir dönemde yayınlamıştır.
Kopernik'in "Gökcisimlerinin Dönüşleri Üzerine" adı ile Türkçeye çevirilen kitabı, 2002 ve 2011 yıllarında yayınlanmıştır.
Güneş batarken Kopernik'i düşündüğünüz olur mu?
Tamaru’nun hapishanede sahip çıktığı- ağaç kütüğü içinde hapis kalan hayali fareleri serbest bırakan- zenci arkadaşı, savant sendromluydu.Tamaru, bu zenci melez arkadaşı hakkındaki hatıralarını Aomame’ye telefonda anlattı. “sözcüklerle açıklanamayan anlamlı sahneler” ve “bazı şeyleri onların açıklamasını düzgün bir şekilde yapabilmek için yaşadığımızı söyleyenler var. Ben de böyle düşünüyorum.” gibi cümlelerle Aomame ve Tengo arasındaki fizikötesi kanbağını tarif etti.
Savant Sendromu

Matematik, müzik veya görsel alanda yetenekli çoğunlukla otistik hastaların yaşadığı ancak başka hastalıkların da sebep olabildiği sendroma verilen addır.

Çok haneli sayıların çarpımını kısa sürede hesaplayabilmek ya da gün ay yıl olarak verilen bir tarihin haftanın hangi gününe rastladığını bulabilmek gibi zihinsel becerilere sahiptirler.
Rain Man’ın esinlendiği Kim Peek’(mega savant) de savant sendromu ile doğmuştur.

Gölge, Kollektif Bilinç, Uşikava, Tamaru  Tengo, Lider, Aomame arasında konuşulan Janacek kadar ortak bir konu!
Carl Gustav Jung

(1875-1961) İsviçreli bilimadamı.

Analitik psikolojinin kurucusu.

 

Son Güncelleme: Salı, 28 Ağustos 2012 11:39
 




Arama

Üye Girişi



Etkinlik Takvimi (Events)

Last month April 2024 Next month
S M T W T F S
week 14 1 2 3 4 5 6
week 15 7 8 9 10 11 12 13
week 16 14 15 16 17 18 19 20
week 17 21 22 23 24 25 26 27
week 18 28 29 30

Galeri

Anketler