Reklam
Derin Yerkabuğu Tabakasına İnen Gemi Chikyu PDF Yazdır e-Posta

Cuma, 17 Şubat 2006 01:02
 Image

 Chikyu  [Japonca  yeryüzü anlamına gelir] Japon Deniz-Dünya Bilim ve Teknoloji Ajansı (JAMSTEC)’nın Derin Dünya Keşfi Merkezi (CDEX)’nce yürütülen Okyanus Delme Programı (IODP21) çerçevesinde inşa edildi. 

   
Chikyu yeryüzünün derinliklerinden ilk organizmalar, yeryüzünde yaşamış canlı türleri, volkanların oluşması, global ısınma, depremler gibi birçok soruya cevap verecek ipuçları toplayacak. Derin yer altı yüksek basınç, yüksek sıcaklık, az miktarda hava içeriyor, tıpkı yaşamın yeryüzünde başladığı ilk dönemler gibi. Bu yüzden yerkabuğunun bize biyolojik yaşamın başlangıcı,dünyanın oluşumundan bugüne değin yaşanan iklim değişiklikleri ve bugünden sonra olabilecek iklim değişikliklerin hakkında bilgi vereceği düşünülüyor.
Aracın delici bölümü, 2500 metre derinlikteki deniz yataklarına ulaşabilmekle kalmayıp, buradan aşağıya doğru 7000 metre daha ilerleyebilme  becerisine sahip. Chikyu’ nun boyutları gerçekten de etkileyici: Uzunluk 210 metre; genişlik 38 metre, toplam ağırlık 57,500 ton. İnşası, 60 milyar yen gibi büyük bir paraya mal oldu. Su yüzeyinin 121 metre üstüne yükselen delme kulesi, aracın tam ortasında, vinçlerle çevrili halde duruyor. Baş kısmında bir de geniş helikopter pisti bulunuyor.
Derin Dünya Keşif Merkezi Genel Başkanı Dr. Taira şöyle anlatıyor; “Denizin 2500 metre altında delme işlemine başlayıp bir 700 metre daha gidersek,  tektonik tabaka ve çekirdek kabuğu arasındaki sınıra ulaşabiliriz. Eğer bunu başarırsak, okyanus tabanındaki yer kabuğunun altından çekirdek kabuğuna ulaşmış olacağız, dünyada daha önce hiç elde edilmemiş bir başarı! Bunun yanında, tektonik tabaka ve çekirdek kabuğundan kaya örnekleri alıp analiz etme yoluyla yer kabuğundaki hareketler ve küresel iklim değişimlerine etkisi olabilen bir takım süreçler hakkında ipuçları elde edebiliriz.”
Image
En heyecan verici olasılık ise, 8 büyüklüğündeki depremler yaratan tabaka mekanizmalarını anlayabilme şansımız. “ Dev depremlerin bir nedeninin, sürtünme dolayısıyla bir tektonik tabakanın diğerine göre yerleşmesine bir süre engel olunmasıyla açığa çıkan enerji olduğuna inanıyoruz. İlginç olan Filipinler’in açıklarındaki Mariana Çukuru yakınlarındaki gibi yerlerde, yerleşmenin büyük bir sarsıntı olmadan da gerçekleşebiliyor olması. Buradan kaya örnekleri alabilirsek, depremlerin neden beklendikleri yerlerde olmadığı hakkında somut kanıtlar elde etmiş olacağız.”
Büyük depremlerin ne sebeple olduğu veya olmadığına dair bilgi onlar hakkında tahmin yürütmemize, hatta bir onları tamamen önlememize yardımcı olabilir. “Yerkabuğuna derinlemesine inip buraya alıcılar yerleştirdiğimizde, depremin merkezi veya çok yakınında neler olduğunu takip edebilir hale geleceğiz. Alıcılar deprem merkezindeki sismik hareketleri tespit ederek bize bildirecek bu ise büyük bir sarsıntı bir şehri vurmadan önce alarm vermek için 20-30 saniyemiz olacağı anlamına geliyor. Tabii ki bu pek de uzun bir süre değil, yine de insanlara ocağı söndürecek veya korunmak için kendilerini bir masanın altına atacak kadar yeterli vakit verecektir. Böylelikle can kaybı ve hasarda büyük ölçüde azalma yaşanabilir.”
Şu ana kadar bir delici aracın deniz yatağı altıda eriştiği en büyük derinlik, 2111 metre. Chikyu’ daki delici, açılan deliğin çökmesini önlemek üzere boru boyunca yüksek basınçlı özel bir sıvı gezdiren yeni bir delme teknolojisi ile çalıştığından bu derinliği 7000 metreye çıkarmayı başaracak.
Chikyu’nun yapımı  2005 yılının temmuz ayında planlandığı şekilde tamamlandı.Test çalışmalarına başlandı ve yapılan testler ile ilgili ilk rapor açıklandı. Testler 10 Ekim- 1 Aralık 2005 tarihlerinde Shimokita Peninsula ve 4 Aralık-12 Aralık 2005 tarihleri arasında Suruga Körfezinde gerçekleştirildi.
Bilim çevreleri gemiden gelecek haberleri merakla bekliyor.
Center for Deep Earth Exploration: Derin Dünya Keşif Merkezi
Japan  Agency for Marine-Earth Science and Technology: Japon Deniz-Dünya Bilim ve Teknoloji Ajansı
Integrated Ocean Drilling Program: Okyanus Delme Programı(OD21)
Son Güncelleme: Cumartesi, 25 Aralık 2010 16:54
 




Arama

Üye Girişi



Etkinlik Takvimi (Events)

Last month April 2024 Next month
S M T W T F S
week 14 1 2 3 4 5 6
week 15 7 8 9 10 11 12 13
week 16 14 15 16 17 18 19 20
week 17 21 22 23 24 25 26 27
week 18 28 29 30

Galeri

Anketler