Reklam
Yard.Doç.Dr. Tolga Özşen ile Seminer PDF Yazdır e-Posta

Çarşamba, 21 Kasım 2012 08:12

 

 17 Kasım 2012 günü Ahmet Priştina Kent Arşivi ve Müzesi, Derneğimizin başarılı geçen bir seminerine daha evsahipliği yaptı. Öncelikle İzmir Büyükşehir Belediyesinin bu desteği için teşekkür ederiz.

Akademisyen Gözünden Japonya adı ile başlattığımız bu seminerin ilkine katılan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Japon Dili Eğitimi ABD öğretim görevlisi Yard. Doç.Dr. Sayın Tolga ÖZŞEN Japonyanın Kumomoto Üniversitesinde sosyal bilimler üzerine yaptığı araştırmalardan bir kesiti bizlerle paylaştı. Zaman oldukça kısa geldi, kendisinden bu seminerlere tekrar konuk olmasını isterken, bizlerle paylaştığı değerli bilgileri ve sunumu için şükranlarımızı sunuyoruz.

Bu vesile ile ülkemizde akademik çalışmalarını Japonya hakkında sürdüren ve başta Türk Japon Üniversiteliler Derneği üyeleri olmak üzere, Japonya araştırmacılarını seminerlerimize beklediğimizi vurgulamak istiyoruz.

 "Pirinç Ekiminden Robot Krallığına : Bir Toplumun Değişim Öyküsü" konulu seminerden kısa kısa notlar...

Demografik Yapı
Japon toplumunun demografik yapısının dünyada eşi az bulunur bir süre içerisinde;  hızlı bir ivmeyle artışını, yaşamın köyden kente taşınmasını, geçim aracının tarımdan sanayiye dönüşmesini, aynı süreçte yaşam süresi artarken, doğurganlığın ani şekilde azaldığını gösteren grafikler ilgi çekici ve çarpıcıydı.

Herzaman söylendiği üzere, Japonyanın yüzölçümü  Türkiye'nin yarısından azdır ve  dağlık yapısı nedeniyle nüfus belli bölgelerde yoğunlaşmıştırç İşte bu kentlerde yoğunlanmış nüfüsun etkilerini Sayın Tolga Özşen;  ülkemizde Karadeniz bölgesi yüzölçümü üzerinden kıyaslamamızı istedi, bunu düşünmemizi sağladı. İzleyicilerin bu örnek üzerinden aldığı mesajı unutmayacağını düşünüyoruz.
Homojen Bir Etnik Yapı - Asırlar Boyu Yerleşik Yaşam (Yamato Irkı)
Waseda Üniversitesinde halkbilimdalında uzman Torigoe hocanın çalışmalarından alıntı yaparak asırlar süren yerleşik yaşamın bireyin topluluğa bağlılığı ve  ait olma duygusunu doğuruşu incelendi.

İnançlarına Göre Japonya Nüfüs: 210 milyon

Yaklaşık 130 milyon olan Japonya nüfusu, inançlarına göre (budist, şintoist ve hristiyan ) toplandığında 210 milyondur. O halde din, ideolojik hale getirilmemiş bir inançtır.

Japon Davranış Kalıpları Bireye Özgü Değildir. Ait Olunan Grubun Rengini Her Daim Taşır.

Bir başka önemli konu ise; konuşmacımızın Eitaro Suzuki'nin savaş öncesi Japonya hakkındaki sosyolojik çalışmalarına yer verdiği bölümdü. Burada kök aile, cenaze grubu gibi tanımları yaptıktan sonra, bu yapı içinde Japonların davranış ve kararlarının nasıl şekillendiğini yine Torigoe ve Suzuki gibi uzmanlar ve kendi analizlerini içerecek şekilde aktarmıştır.

Beşli Grup ve Cemaat Bilinci

Japonya'da mahalle baskısı :)
Japonya'da grubta ahengin bozulmaması için-  karşılıklı kontrolun önemli bir yeri vardır, bu ayrıca  merkezi yönetimin gücünü de arttıran önemli bir unsurdur. 

Uchi &Soto ve Honne no Tatamae

Bu kavramlar, Japon sosyal yapısını ve davranışlarını anlamak için herkesin bilmesi gereken kavramlardır.

Japonla Nasıl Kavga Edilir?

Archeic Smile : Nazik ve asil, duyguları dışa yansıtmayan gülümseyiş.

Junichi Kyogoku Gözü ile Birey Toplum

Bu sunuda Tolga Hocamız siyasal bilim üzerine çalışmalar yapan Kyogoku'dan aktardığı  honne'den tatamae ye doğru giden şema üzerinden;sık sık algıladığımız şeffaf Japon duvarını açıkca anlattı.

 

Teşekkürler Tolga ÖZŞEN hocamız..

Yazımızı Sayın Tolga Özşen hocamızında sunumunda adını anarak, alıntı yaptığı   Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin değerli hocası ve ülkemizdeki Japonca, Japonya araştırmalarının önemli ismi Sayın Prof.Dr. Mete Tunçoku'nun Japonya hakkındaki bir sözü ile sonlandıralım.
"Anakaraya

işgal edilemecek kadar uzak

ilişki kurup (zaman zaman) işgal edecek kadar yakın"

 

 

Seminerin içeriğinden 3 adet video youtube'dan izleyebilirsiniz.

http://youtu.be/IIiPXmLfxRg

Son Güncelleme: Çarşamba, 21 Kasım 2012 12:41
 




Arama

Üye Girişi



Etkinlik Takvimi (Events)

Last month April 2024 Next month
S M T W T F S
week 14 1 2 3 4 5 6
week 15 7 8 9 10 11 12 13
week 16 14 15 16 17 18 19 20
week 17 21 22 23 24 25 26 27
week 18 28 29 30

Galeri

Anketler