Reklam
Antik Gökdelenler (Pagodalar) Depremlere Nasıl Dayandı? PDF Yazdır e-Posta

Cuma, 17 Şubat 2006 02:34
5 Katlı Pagoda Depreme Nasıl Dayanır?     
Faruk Bey’in yazılarında ve resimlerinde de sık sık bahsettiği gibi Japonya Doğal Felaketler ile savaşan bir ülke. Deprem bunlardan en çok  maddi hasar verip, can alanı. Depremi bilen bir ülkeden gitmiş olmama rağmen (deprem nedir bilmeyenler durumunu düşünün)  Japonya’dayken “ya deprem olursa” düşüncesini üzerimden hiç atamamıştım. Bu tedirginlikten olsa gerek  özellikle Kyoto’da gezerken şehri saran  600 yıllık, 800 yıllık kulelere bakmış bu depremlere rağmen bu yapılar ayakta nasıl  kalmış sorusuna saplanmıştım. 1995’teki Büyük Hanshin Awaji Depremi Kobe civarındaki bir çok modern binayı yıkarken Hyogo bölgesinde bulunan 13 adet üç katlı pagoda’dan hiçbiri zarar görmemiş!
Image 
Burada pagoda nedir kısaca değinmem gerekebilir. Uzak doğu ülkelerinde  turistlerin uğrak yeri, Budist tapınaklarının büyüleyici güzelliği, Japonların go-ju no to (beş tabakalı kule) dedikleri bu yapılara antik gökdelenler tanımını yakıştırıyorum. Hint kökenli olan benzeş Budist kulelerini Asya’nın değişik ülkelerinde Çin, Hindistan, Malezya, Tayland'da ki tapınaklarda görebiliyoruz. Benzeyişlerinin yüzeysel olduğunu mimari ve felsefi açıdan farklılıklarını vurgulamak gerekir. Kimi yerlerde pagoda yaptıranların öldükten sonra sınırsız mertebelere ulaşacağına inanılırdı.  Japonya’daki en yüksek ahşap beş katlı pagoda Kyoto’da Kyo’o Gokukuji Tapınağında ve 57 metre yüksekliğinde.
  
Geçenlerde Nipponia’nın 33 nolu sayısında  bu konu ile ilgili bir yazı bulunca bir solukta okuyup bitirmiştim. Mimar Ueada Atsushi’nin “Uzaktan Gelen Bilgelik” isimli yazısına göre Japon Pagodalarının sismik güce dayanmalarını sağlayan  “Püf Noktaları” neymiş bir bakalım.
1.     Kullanılan materyal. Ahşap. Tahta, güç uygulandığında eğilip şekil değiştirebilir ancak kolay kırılmaz. Güç çekildiğinde ise eski haline döner. Bu esnekliği sayesinde sismik gücün altından kalkabilir.
2.     Bağlantı şekli.Keresteler birbirine bağlanırken neredeyse hiç çivi kullanılmaz. Bunun yerine inceltilip daraltılmış uçlar, açılmış aralıklara geçirilir. Buna zıvanalı bağlantı dersek,  beş katlı bir pagodada yaklaşık 1000 kadar bulunur. Sarsıntı başladığında birleşme noktasındaki tahta yüzeyler kıvrılıp, birbirine sürtündüğü için sismik enerjinin kulenin yukarılarına kadar tırmanmasına engel olur.
3.     Tabakalar. Japonların  beş tabakalı kule derken kastetmek istediği tabakalar. Aslında pagoda bir dizi kutumsu yapının birbirinin üstüne yerleştirildiği bir yapıdır. Tüm kutular birbirlerine zıvanalı bağlantı noktalarıyla eklenirler. Yer sarsıldığında her kutumsu tabaka, yavaşça ve birbirinden bağımsız olarak yerinden kayar.
4.     Sarsılma Efekti. Her kutumsu tabaka, kendi çapında hafif bir sallanmaya dayanabilir, ancak merkezden fazla uzaklaştırıldıklarında yapı dağılır. Oysa bu yapıdaki kutular yılan dansına benzeyen yatay hareket yapar. En alttaki tabaka sola, üstündeki sağa, bir üstündeki sola doğru kayar. Bu yapının merkezden uzaklaşmasını engeller.
 Image
5. Shinbashira. Pagodanın ortasındaki kalın merkez sütun, bir tür dikine kapı sürgüsüdür. Kutumsu tabakalardan biri bir kenara doğru kaymaya başladığında sağlam ve güçlü sütun onu tekrar merkeze çeker. Bir deprem sırasında merkez sütun, ters duran bir saat sarkacı gibi biraz yaylanır ve sismik güce karşı hareket sergiler.
  
Son Güncelleme: Cuma, 17 Şubat 2006 12:32
 




Arama

Üye Girişi



Etkinlik Takvimi (Events)

Last month April 2024 Next month
S M T W T F S
week 14 1 2 3 4 5 6
week 15 7 8 9 10 11 12 13
week 16 14 15 16 17 18 19 20
week 17 21 22 23 24 25 26 27
week 18 28 29 30

Galeri

Anketler