Reklam
Karaoke PDF Yazdır e-Posta

Pazar, 19 Şubat 2006 14:17

Daisuke İnoue ismini Japonya’da bile pek duyan, bilen yok. Ama karaoke Kuzey Kutbu’ndan tropik adalara, Kore, Tayland, Çin’e Ekvator kuşağından İpek Yolu’ndaki çöl kasabalarına kadar eğlencenin diğer adı. Bu açıklamadan sonra İnoue kimmiş bir fikriniz oldu mu? Karaokenin mucidi. Inoue gençlik yıllarında Kobe’ deki kabare şovlarında sahne alırken bazı müşterilerin piyano eşliğinde şarkı söylemekte güçlük çektiğini farkedince, sözsüz müzik bantları hazırlar. Sonra hazır tonlardan oluşan makineyi geliştirir ve adını karaoke koyar. Japonca’da kara,boş, oke orkestranın kısaltılmışı; karaoke şarkının seslendirilmediği sadece orkestranın çaldığı müzik anlamına geliyor. Inoue 1971 yılında icat ettiği makineleri barlara kiralamaya başlar. Ancak bu işin ticaretinde başarılı olamaz. İcadının patentini alamadığı gibi, lazer teknolojisinin gerisinde kaldığı için piyasayı yeni icatlara kaptırır.

Kore, Tayland, Çin ve Japonya gibi ülkelerde çok sevilen karaoke, arkadaşlar, komşular bir araya gelince eğlence, işyerlerinde iş arkadaşları arasında bir paylaşım. Sosyal bir ortam. Karaoke yapmak tek başına olunca zevk veren bir faaliyet değil, birbiriyle uyumlu bir arkadaş grubu gerekli ve beraber eğlenme ruhu. Arkadaşlarınızla, yanında kötü bir ses ya da kötü müzik kulağı ile şarkı söyleyebilecek kadar yakınlaşmış olmak. Dinleyenlerin o anda şarkı söyleyerek kendini ifade eden arkadaşlarına saygı göstermeleri. Yine bir takım çalışması gibime geliyor.

Japonya'da karaoke bara gitmedim. Ama ziyaret ettiğimiz fabrikalarda, misafirliğe gittiğimiz arkadaşlarımızın evinde, Jica'nın alt katında, pek çok yerde karaoke teçhizatı hazır ve nazırdı. Yani karaoke Japonya'da elinizin altında. Karaoke de mikrofonu  ilk elime aldığım yer Sumitomo Steel Works şirketinin özel misafir salonuydu, beni şarkı söylemeye cesaretlendiren ise şirketin üst düzey bir yöneticisi.

Japonlarda bizler gibi jest yapmayı ve yapılmasını seven insanlar. O yüzden japonca bir şarkı seçtim. Sevinçle ellerini çırptıklarında çocuklardan daha sevimli oluyorlar. Türkçemizdeki seslere ve cümle yapısına benzeş olduğu için biz Türklerin telafuz sorunu yaşamadığı Japonca dilinde, hızla ezberlediğim Kyu Sakamoto'nun dünyaya ihraç ettiği 60'lı yılların populer şarkısı Skukiyaki yi seslendirirken karaoke bana da bulaştı. Sonraki günlerde center'ın karaoke odasında ispanyolca, portekizce, çince dilimin dönmediği her dilde pek çok şarkıyı katlettim. Orjinalinden güzel Cool seslendirdim diye düşünüyorum.

 Image

 Karaoke için gerekenler 1 adet TV, TV'ye bağlı bir diskçalar sistemi, mikrofon, şarkı listesi, sahne(oturma yerleri) ve birlikte eğlenmek isteyen insanlar. Karaoke için gerekmeyen ise müzik kulağı. Diskçaların içine yüklü olan binlerce şarkıdan birini kitaplardan seçip, ekrana yüklüyorsunuz, TV'deki romantik video klip eşliğinde şarkıyı altyazılara uygun olarak seslendiriyorsunuz. Japonya'daki karaoke barlarının şarkı listesinde, Japonca çoğunlukta olmak üzere, İngilizce, Çince, Korece ve diğer dillerden binlerce şarkı bulunur.

  

İngiliz John Naish  "Modern Hypochondria Syndrome" (Modern Hastalık Kuruntusu Sendromu) adlı kitabında Karaoke barları insan sağlığı için tehdit kabul ediyor. Ona ve bazı sağlık uzmanlarına göre karaoke barları hem sesinizin zarar görmesine  hem de sağırlığa sebep olabileceği için modern çağın hastalık tehditlerinden biri. Nitekim SARS virüsünün salgın hale geldiği 2003 yılı nisan aylarında Çin başta olmak üzere asya ülkelerindeki karaoke barlar yasaklanmıştı.

Jonas Ridderstrale ve Kjell Nordström'ün "Karaoke Capitalism: Managment for Mankind" isimli kitapları da karaoke alışkanlığını bir başka bakış açışıyla değerlendirmeye alıyor. Yazarlar günümüz ekonomisinde birbirinin taklidi uygulamalar ve insanları karaoke topluluğuna benzetiyor. Başarıyı bu karaoke dünyasından sıyrılabilen hayali güçlü insan ve şirketlerin elde edebileceğini savunuyor. Karaokenin mantığının orjinal bir şey yaratmak olmadığını, var olanı taklit etmek olduğunu savunurken, dünyamızında karaoke tarzı bir yaşam benimsediğini giysi, haber, dizi, film, araba vb. pek çok alanda taklitçiliğin hat safhaya ulaştığını anlatıyorlar. 

Karaoke ile Türkiye Türkiye'de yaşayan Koreliler ve Japonlar sayesinde tanıştı diyebiliriz. Ama fazla tutulmadı.Bunu nedenini merak ediyorum. Belki bir başka kişininin eline mikrofonu almasına tahammül edemediğimiz için olabilir.

Daisuke İnoue’ya dönersek geç de olsa hayatının eserine karşılık 2004 yılında Nobel Barış Ödülü’ü kazanıyor. Esprili bir yaklaşımla insanlara, birbirine tolerans göstermenin yeni bir yolunu öğrettiği için. Ödül İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi’nin verdiği sahici Nobel değil IG-Nobel adı altında verileni.

Son Güncelleme: Pazartesi, 01 Aralık 2008 03:00
 




Arama

Üye Girişi



Etkinlik Takvimi (Events)

Last month March 2024 Next month
S M T W T F S
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31

Galeri

Anketler