Reklam
Ertuğrul "Eltorulu" Fırkateyni - Sayfa 5 PDF Yazdır e-Posta

Cuma, 24 Şubat 2006 04:39
Makale İçeriği
Ertuğrul "Eltorulu" Fırkateyni
Sayfa 2
Sayfa 3
Sayfa 4
Sayfa 5
Sayfa 6
Tüm Sayfalar
Ertuğrul Faciası ülkemizde Koshimato kasabasında bilinenden az biliniyor. Son yıllarda Ertuğrul Fırkateyni ile ilgili yayınlanmış kitaplar, çekilmiş belgeseller var. Bu kaynaklardan bazılarını kısa alıntılar ile aşağıda sıraladım.
 Image
Türk Şiiri'nin büyük ustası Behçet Necatigil'in "Ertuğrul Faciası" isimli radyo oyunu olarak kaleme aldığı eserini  Yapı Kredi Yayınları okucuya sunmuş. Gemide seyir ve sefer defterini tutmak için görevlendirilen şair Ali Ruhi'ye odaklanmış bir Ertuğrul hikayesi.

 
- Deniz Müzesi'nin kurucusu, Ceride-i Bahriye ve Mecmua-i Fünun-ı Bahriye dergilerinin naşiri “ Süleyman Nutki Bey'in hatıraları” (Nurcan Bal, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, 2003)
 - Bahriyemizin Yakın Tarihinden Kesitler-Fahri Çoker
 - Ertuğrul Fırkateyni'nin Öyküsü - Çetinkaya Apatay( Doğan Kitapçılık,1998)(Sunuş'tan)
Kitabın ana temasını işlerken, her üç fikrin de idraki içinde olmadığımı ve etkinliklerinde kalmadığımı söyleyemem. Konunun orasından veya burasından ele alınarak, hem kitapçıklar hem de makaleler halinde birçok defa işlenmiş, üzerinde durulmamış pek az yanı kalmıştır, denilebilir. Ama günümüze yansıyan gelişmeler dikkate alındığında, hâlâ üzerinde durulması gereken bazı yönlerinin olduğunu düşündüm. Onları da açık yüreklilikle, o günlerin ve bugünün politik ve ekonomik ortamında evrensel bir bakışla ve yansız bir şekilde ortaya koymaya çalıştım. Her biri ayrı bir araştırmanın veya bir araştırma vesilesinin neticesi olan bilgi dağarcığımdaki birikimlerin benimle beraber gitmesinin bir haksızlık olacağını düşünerek bir bütünlük içinde siz değerli okuyanlara aktarmayı kendime görev bildim. Düşündüğümü ne ölçüde yapabildiğimi takdirlerinize sunuyorum. Kitabımda işleyeceğim ana tema, ismini Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey'in babası Ertuğrul Gazi'den alan, dış çizgileri itibariyle devrinin seyredenini etkileyecek derecede güzel görünüşlü, ahşap yapılı, yelken ve/veya buhar makinesiyle yürütülebilen Ertuğrul Firkateyni'nin ibretle okunacak dramı ve onu bir dramın kahramanı yapan stratejik, politik, ekonomik ve hatta dinsel ve kişisel nedenlerle Türk-Japon ilişkilerindeki müstesna bir mihver oluşturan yeridir.
 Image
- Ertuğrul Fırkateyni Faciası ve Türk Japon İlişkisinin Başlangıcı
Erol Mütercimler-Mim Kemal Öke  (Türk Dünyası Araştırma Vakfı,1991)
1887 yılında Japon İmparatoru Mikado’nun amcası olan Prens Komatsu İstanbul’a geldi. Bu ziyaretin amacı, muhtemel bir Japon-Rus savaşında Osmanlı Devletini Japonya’nın destekçisi olarak görmekti.Gerçi daha önce de 1881 yılında Japon heyetleri Avrupa’ya gelmiş,ticari amaçlı görüşmeler yapmıştı. Ama bu kez gelişin amacı hem ticari hem de sözünü ettiğimiz desteğin sağlanmasıydı.
Image
- Uzakdoğu Elçisi Ertuğrul Fırkateyni- Erdoğan Şimşek (IQ Kültür-Sanat Yayıncılık, 2005)
Tanıtım yazısından
Ertuğrul’un Japonya’ya gönderildiği dönem, İngilizlerin ülkenin verimli petrol yataklarına ve stratejik öneme sahip geçitlerine (Kıbrıs-Süveyş Kanalı vb) yerleşme politikalarını uygulamaya koyduğu bir dönemdir..Donanmamızın şanlı tarihinden sadece bir yaprağı size sunabilmeyi gayret ettiğimi düşünüyorum. 527 fedekar,cefakar ve kahraman denizcimizin itibarlarını iade edeceğimi düşünerek 527 şehidimizin her birinin aziz ruhları önünde saygıyla eğiliyorum.
- Önce Çocuklar ve Kadınlar, Sunay Akın( Çınar Yayınları)
- Ertuğrul Süvarisi Ali Bey'den Ayşe Hanım'a Mektuplar (Yapı Kredi Yayınları,1995)
II. Abdülhamid'in Japonya'ya bir dostluk ziyaretine gönderdiği 'Ertuğrul' firkateyni,11 Eylül 1890 günü, dönüş yolculuğunda battı. Bu olay, tarihimize 'Ertuğrul Faciası' adıyla geçti. Faciada can veren beş yüzden fazla denizci içinde ikisinin, gemi komutanı Albay Osman Bey'le süvari Yarbay Ali Bey'in, kişisel trajedileri de vardı. Osman Bey, bu sefere, geçinemediği karısının dırdırından kurtulmak için çıkmıştı. Eski milli eğitim bakanlarından Hasan Ali Yücel'in annesinin babası olan, Ali Bey ise, 'kırk günlük ikizleri Mevhibe ile Rauf'u ve otuzunda lohusa yatağında Ayşe'sini bırakıp'... Canan Eronat, büyük dedesi Ali Bey'in Japonya yolculuğu boyunca karısı Ayşe Hanım'a yazdığı, 'içinde deryalara sığmaz bir sevdanın dürüldüğü' mektupları bir araya getiriyor …

Son Güncelleme: Cumartesi, 25 Aralık 2010 16:54
 




Arama

Üye Girişi



Etkinlik Takvimi (Events)

Last month May 2024 Next month
S M T W T F S
week 18 1 2 3 4
week 19 5 6 7 8 9 10 11
week 20 12 13 14 15 16 17 18
week 21 19 20 21 22 23 24 25
week 22 26 27 28 29 30 31

Galeri

Anketler