Reklam
Japonya'da Dil Eğitimi- Selin Özdemir PDF Yazdır e-Posta

Salı, 20 Ağustos 2013 12:21

Halen Japonya'da dil eğitimine devam ederken, bizim için zaman ayırarak tecrübesini paylaşan Selin-san'a, bu bilgileri  öğrenmek için kaynak araştıran arkadaşlarımız adına teşekkür ederiz. Ellerinize sağlık!

 

 

Japonya'da dil eğitimi almak isteyenler için kendi yasadığım deneyimlerle birlikte kısaca Japonya'da ki dil okullarından, okula giriş ve ücretlerinden bahsedeceğim. Öncelikle Japoya'da dil okullarına gidebilmek için en az 12 yıl ve üstü eğitim almış (yani lise mezunu) olmak gerekmektedir. Buradaki dil okullarının tamamı özel olup, ücretlidir. Kurs sureleri öğrencinin amacına ve isteğine göre 3 ay ile 2 yıl arasında değişiklik gösterir.

Japonya'ya genelde Uzak Doğu ve Güney Doğu Asya ülkelerinden (Cin, Vietnam, Nepal, Kore, Bangladeş...) ve de eğitime çok önem veren ve yurtdışı eğitimde vatandaşlarına çok büyük destekte bulunan İskandinav ülkelerinden de (İsveç, Finlandiya, Norveç) öğrenciler gelmektedir.

 

Dil Okullarına Başvurular;

Japonya'da ki dil okullarına başvurular o dil okuluna direk ya da okulun yurt dışındaki eğitim danışmanlık şirketleri aracılığıyla yapılır. Bu başvurularda öğrencinin ailesinin gelir durumu ve öğrencinin hedefi çok büyük önem taşır. Türkiye’de yurtdışı eğitim danışmanlık hizmeti veren şirket ya da kurumların hangisi Japonya'da ki dil okullarıyla ilgileniyor bilmiyorum ama kişisel başvuruyu öncelikle internetten online olarak gitmek istenilen okulun web sayfasından başvuru formunu doldurup okulla doğrudan iletişime geçilip yapılabilmektedir.

Bu dil okulları her yıl genelde Ekim ve Nisan ayı basında öğretime başlarlar. Ekim ayında eğitime başlayacak olan öğrencinin başvurusu (en geç) bir önceki Mayıs ayinin sonuna kadar, Nisan ayında başlayacak olan öğrencilerin başvurusu ise (en geç) bir önceki Aralık ayı sonuna kadar yapılması gerekir. Başvuru için en az lise mezunu olduğunu gösterir belge (lise diploması), pasaportunun yazılı sayfalarının fotokopisi, 4 adet vesikalık fotoğraf, niçin Japonca öğrenmek istediğini, gelecekteki Japonca ile ilgili hedeflerini içeren bir sayfalık kompozisyon İngilizce yazılmalıdır. VE en önemlisi dil eğitimi alacak öğrencinin eğitim suresi içerisinde gerekli temel ihtiyaçlarını (okul, barınma, ulaşım, yiyecek...) karşılayacak paranın kendi banka hesabında olduğuna dair banka dekontunun fotokopisi, eğer kendi hesabında parası yoksa annesinin ya da babasının bu temel ihtiyaçları karşılayacak düzenli gelirinin olduğunu gösterir banka hesap hareketleri dökümü ya da öğrenciye Japonya içerisinde yasayan birinin garantör (kefil) olması da yeterlidir. Tüm bu başvuru için gerekli evraklar okulun isteğine göre direk Japonya'ya gelip veya posta yoluyla ya da Japonya içerisinde bulunan kefil olacak kişiyle de teslim edilebilir. Sonrasında okul belgeleri teslim aldıktan sonra vize işlemlerini başlatır ve vize çıktıktan sonra öğrenci (ilk vizeyi genelde herkes kendi ülkesinden alır) eğitimine başlar.

 

Japonya dil okullarının ve Japonya'da geçirilecek 1 yılın toplam maliyeti ise şu şekildedir;

 Japonya'da bir dil okulunun 1yillik ücreti okuluna ve okulun bulunduğu sedire göre değişiklik gösterir. Okulun yıllık ücreti 600.000 JPY ile 1.000.000 JPY (Japon Yeni) arasında değişir. Okullar parayı peşin veya taksitli olarak alırlar. Ayrıca diğer masraflara bakacak olursak ev kiraları 20.000 ile 50.000 JPY arası değişir. Bu fiyat aralığındaki evler genelde tek odalı olup küçük bir mutfak, banyo ve tuvaletten oluşur. Elektrik, gaz, su ve ulaşım masrafları da ortalama 30.000 JPY olup mutfak giderlerime kişiye göre değişiklik göstereceğinden ortalama 40.000 JPY dersek bir kişinin aylık masrafı okulun yıllık ücreti haricinde asgari 120.000 JPY diyebiliriz. Öğrenciler part time işlerde çalışarak bu masraflarının yarısını karşılamaları mümkündür. Ancak part time isler yorucu olacağından öğrencinin eğitimini aksatabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

 

İnternette “Japanese Language School in Japan” diye arattığımızda bu bahsettiğimiz dil okullarının web sayfalarını bulabiliriz. Japonya'da öğrenciler Tokyo basta olmak üzere Osaka, Kyoto, Fukuoka, Sendai ve daha bir çok şehirde bulunan okulları tercih etmektedirler.

 

Ben Sendai'de bir dil okuluna devam etmekteyim. Fakat okul ismi verip birisini yanlış yönlendirmek istemem. Herkes ayni okuldan eşit şekilde memnun kalamayabiliyor. Sadece sunu söyleyebilirim. Tokyo veya Osaka büyük ve kalabalık olduklarından hayati zorlaştırabilir diye düşünüyorum. Sendai Tokyo ve Osakaya göre daha küçük olup daha sakindir.

 

Japonya'da bir dil okulundan mezun olan öğrenci ne yapar;
Bu öğrenciler dil kursunu bitirdikten sonra büyük bir çoğunluğu (kendi ülkesinde herhangi bir üniversiteyi kazanamamış olup) burada 2 yıllık Senmon Gakkou adi verilen Meslek Yüksekokullarına ya da 4 yıllık üniversitelere giderler. Ancak 4 yıllık üniversitelere girmek biraz zordur. Üniversiteye giriş için JLPT (Japonca yeterlilik sınavı) N2 veya N1 seviyelerini almaları gerekmektedir. özel üniversitelere giriş daha kolaydır.

Ayrıca kendi ülkesinde lisans mezunu olup Japonya'da master veya doktora yapmak isteyen öğrenciler de Japonya'da bu dil okullarına gitmektedirler. (Bu lisans ve lisansüstü öğrencilerinin başvuruları özellikle dil okullarının yetkilileri ve öğrenci vizesi veren göçmenlik bürosu acısından önemli bir değer taşımaktadır).

Burada yasadıklarımdan yola çıkarak söyleyebileceğim şeyler; ben su an Sendai'deyim.

Sendai çok çok kalabalık olmadığından yasam daha kolay ve sanıyorum diğer şehirlere göre daha ucuz. 2013 Nisan ayı basında okulum başladı ve başvurumu bir önceki aralık ayında yaptım (yani 2012 yılının Aralık ayı). Okula 2 yıl devam etmeyi düşünüyorum ve buradaki hedefim bir devlet üniversitesinde doktora yapmak, bunun için çalışmak gerekiyor. Japonca güzel zevkli bir dil olduğu kadar zor bir dildir. Kısaca bahsedecek olursam; hiragana, katakana ve kanji'den oluşan bir yazı

sistemi vardır. Hiragana ve katakana 46' şar harften oluşur. Kanji ise en zor olanıdır ve ana radikal olarak 1945 kanji bilmek gerekir. Bunlar birbirleriyle birleşerek türetildiğinden sayı gittikçe artmaktadır.

Japonya'ya gelip Japonca öğrenmek isteyenlere ya da gelip burada eğitimine devam edenlere kolaylıklar diliyorum.

 

Selin ÖZDEMİR

20.08.2013

Japonya'dan sevgiler ;)

Son Güncelleme: Salı, 20 Ağustos 2013 13:07
 




Arama

Üye Girişi



Etkinlik Takvimi (Events)

Last month March 2024 Next month
S M T W T F S
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31

Galeri

Anketler