Reklam
Maneki Neko Nedir? PDF Yazdır e-Posta

Salı, 07 Mart 2006 05:52
Image 
 Japonca maneku davet etmek-çağırmak, neko kedi demektir. ÇAĞIRAN KEDİ ön ayaklarından biri havada dimdik oturan sevimli hali ile sahibini koruyan şans getiren, talihini bahtını açan, dükkanların müşterisini ve bereketini arttıran bir semboldür.  Genelde çiniden imal edilir ve geleneksel renklere boyanır. En eski örnekleri tahtadan yapılmıştır. Sol patisini kaldırıyorsa işyerine müşterileri, sağ patisini kaldırıyorsa eve refahı çağırır. Beyaz kedi mutluluk, sarı kedi zenginlik çağrısında bulunur.
 Image
Maneki Neko'yu Japonya'da dükkanlarda, evlerde, tapınkalarda, internet sitelerinde dahi görebilirsiniz.
Çağıran Kedi’nin efsanesi ise şöyle; 17. yüzyılda Tokyo’daki Goutoku-ji tapınağı yoksul bir tapınakmış, ancak tapınağın rahipleri aç olsalar da yiyeceklerini Tama isimli kedileri ile paylaşırlarmış.
Tama bir gün tapınağın önünde otururken, zengin ve önemli bir şahıs oradan geçmekteymiş. Fırtınaya yakalanan bu  adam tapınağını yakınındaki büyük bir ağacın altına sığınmış. O sırada Tama adama patisini kaldırarak işaret etmiş. Adam tapınağa girmiş ve içeri girer girmez gök gürlemeye ve yıldırımlar düşmeye başlamış. Bir yıldırım adamın tapınağa girmeden önce durduğu yere düşmüş. Böylece kedi adamın hayatını kurtarmış.
Yağış epey uzun sürmüş , adam içeride içerde uzun saaatler boyu kalmış, Budist felsefesi ile tanışmış, rahipler ile arkadaş olmuş.  Adamın yardımları sayesinde tapınak o günden sonra hiç sıkıntı çekmemiş, adam onlara toprak, para yardımı yapmış.
Tama öldüğünde adam tapınağa kedinin anısına bir  anıt yapmış ve kedisi olan insanların ziyaret ettiği bir yere dönüşmüş. Diğer bir hikayede şöyle;
Bir kadın tehlikeli bir yılanın saldırısına uğramak üzereymiş bunu gören kedisi patisini kaldırarak, sahibini uyarmak istemiş ama yılan tarafından öldürülmüş. Kadın bu cesur davranışı hatırlatması için, kedinin tahtadan bir heykelini yaptırmış ve daha sonra bunun kopyaları uğurlara dönüşmüş.

 

Son Güncelleme: Salı, 07 Mart 2006 06:32
 




Arama

Üye Girişi



Etkinlik Takvimi (Events)

Last month April 2024 Next month
S M T W T F S
week 14 1 2 3 4 5 6
week 15 7 8 9 10 11 12 13
week 16 14 15 16 17 18 19 20
week 17 21 22 23 24 25 26 27
week 18 28 29 30

Galeri

Anketler