Reklam
Bir Kaç Kitap PDF Yazdır e-Posta

Cumartesi, 18 Mart 2006 23:46

Erdal Güven'in Hürriyet gazetesinde Konniçiwa adı ile yayınlanan yazılarını sizlerle paylaşmıştık. Erdal Güven aynı yıllarda, yani Japonya'dayken boş durmayıp, çok güzel kitaplarda üretmişti. Evet, Türk toplumu Japonları seviyor ama kim olduğunu bilmeden seviyoruz. Belki de hiç savaşmadık diye seviyoruz. Belki de hiç bir gerekçe ile haklı gösterilemeyecek atom bombasına maruz kaldıkları için seviyoruz. Saygı ve hürmette kusursuz davrandıları için seviyoruz.  Yine sevelim, ama biraz tanıyalım. Amerikan sinemasının objektifleri ile Japonya'yı tanımak bana acı geliyor. Japonya'yı kendi kendimize tanıyalım ve birbirimize aktaralım istiyorum. Yaşanmış hikayelerle Japonya gerçeğinin dizi kitapları bunun için faydalı olacaktır.

Sizi Erdal Güven'in kitapları ve arka kapaklarından kısa kesitlerle başbaşa bırakıyorumSealed

'Saru mo Ki kara ochiru' Maymunda Ağaçtan Düşer/ Yaşanmış Hikayelerle Japonya Gerçeği Erdal Güven- Bilgi Yayınevi; Ekim 1997.

 Image

(Arka Kapak, Emin Çölaşan) Erdal Güven, 'Maymun da Ağaçtan Düşer' adlı kitabında Tokyo'da gazeteci olarak görev yaptığı süre içinde yaşadığı, gördüğü, daha doğrusu güldüğü şeyleri yazmış. Herkesin çok yakından tanıdığını zannettiği Japonların gündelik yaşamına ilişkin ayrıntılara yer vermiş. Japon insanını kendisinden yola çıkarak, mizahi bir anlatımla tanımlamaya çalışmış. Şimdiye kadar Japonya hakkında yazılmış kitaplar arasında türünün ilik örneği olması nedeniyle ilgi çekici.

Japonuma Laf Söyletmem Arkadaş / Yaşanmış Hikayelerle Japonya Gerçeği
Erdal Güven- Bilgi Yayınevi; Haziran 1998
Image

(Kitabın İçinden) Yıllardır çektiğim vicdan azabına artık dayanamıyorum. Bunu şimdiye kadar kimseye söylemedim. Ama artık yeter, çektiğim ızdırap dayanılmaz boyutlara ulaştı. Eğer itiraf etmezsem bu acı beni yiyip bitirecek. Evet tek suçlu benim. Bu konuda kimse başka suçlu aramasın. Gerçi kimsenin suçlu falan aradığı yok ya neyse. Ben yine de söylemiş olayım. Türkiye ile Japonya arasında yapılan ilk milli futbol maçında Türkiye'nin yenilmesinde tek sorumlu benim. Evet evet, yanlış duymadınız...

Samuray Sam Amca'nın Tahtını İstiyor / Yaşanmış Hikayelerle Japonya Gerçeği: 3
Erdal Güven-Bilgi Yayınevi; Şubat 1999
 

 'Ben bir Japonya uzmanıyım' diyen biri ile karşılaştığımda, kuşku ile yaklaşırım. Hiçbir yabancının böyle bir uzmanlık derecesine sahip olabileceği aklıma yatmaz.

Aman yanlış anlamayın, bunları yazarak, bazılarını kötüleyip, kendime paye çıkartmaya çalışmıyorum. Kimsenin Japonya uzmanı olamayacağını söylerken bu iddianın içine kendimi de katıyorum.

Evet ben Japonya uzmanı falan değilim. Öyle bir iddiam da yok. Ayrıca bu konuda uzman olmak gibi bir uğraş içine hiç girmedim. Japon toplumunun, kendine özgü içe kapanık sistemleri ile hiçbir yabancının ülke konusunda uzman olmasına olanak tanımayacağının farkındayım.

Ama bir ülkede 4.5 yıl gazeteci olarak görev yapmak, insana ister istemez bazı ayrıcalıklar kazandırıyor. Olayların yakın tanığı olan biz gazeteciler, tanık olduğumuz gerçeklerin bir kısmını gazete haberi olarak okuyuculara aktarabiliyoruz. Ama ya her haberin arkasında kalan bilgi kırıntıları; kırıntıların yorumlanmasıyla varılan sonuçlar? ..

İşte elinizdeki bu kitap, yıllar boyu takip edilen tüm haberlerden, yaşanılan gerçeklerden ve okunulan kitaplardan artakalan bilgi kırıntılarının bir yorumu.

Ve Tanrı Keiko'yu Yarattı
Erdal Güven-Bilgi Yayınevi Mart 2001
Karikatür: Bülent Çelik
Image 

Arka Kapak;

Nedir bu Keiko olayı? Kimdir bu Keiko? Bu soruların cevabını bilmek tabii ki en doğal hakkınız. Hemen söyleyeyim, Keiko öyle zannettiğiniz gibi bir kişi değil. Ayrıca gerçek zaman kişi ve kurumlarla uzaktan yakından alakası yok. Tamamen bir hayal kahramanı. Onu bir gün doktor, bir gün hasta, bir gün rahibe, bir gün kilisede günah çıkartan uslanmaz bir fahişe, bir gün öğrenci, öbür gün öğretmen olarak görebilirsiniz. Hiç şaşırmayın, o tam anlamıyla bir binbir surat. Yüzlerce, hatta binlerce kimliği var. Aslında onun gibi milyonlarca kişi var. Keiko, Japon kadınlarının karakteristik özelliklerini üzerinde toplamış bir örnek sadece. Biraz saf biraz duygusal ama inanın çok temiz kalpli.

Hürriyet gazetesinde Japonya ile ilgili köşe yazıları yazmaya başladığımda, Genel Yayın Yönetmenim Ertuğrul Özkök benden köşemde Japon fıkralarına da yer vermemi istedi. Günlerce süren araştırmalar sonucunda anladım ki öyle Japon fıkrası denilen bir şey yok.
Eh koskoca Genel Yayın Yönetmeni istemiş, 'Fıkra bulamadım' denir mi? 'Ne yapmalı da bu sorunu çözmeli' derken aklıma geldi. 'Madem Japon fıkrası yok öyleyse ben yaratmalıyım' dedim. Öyle de yaptım ve Keiko tiplemesi çıktı ortaya.
Keiko, usta karikatürist Bülent Çelik'in mükemmel çizgisi ve yorumuyla, Hürriyet gazetesi sütunlarında canlandı.
Hayatınıza girdi bir kere, artık nerede ne olarak karşınıza çıkar bilemem. Bekleyelim görelim, belki bir gün film yıldızı bile olabilir.
Hoşçakal Mayumi
Erdal GÜVEN-Remzi Kitabevi Ocak 2002

Image 

 Ertuğrul Firkateyni, Sultan Abdülhamid'in hediyelerini ve dostluk mesajını Japon İmparatoru'na götürdükten sonra dönüş yolunda batan; misyonuyla değil de, batışıyla, şehit Türk askerleriyle efsaneleşmiş bir gemi...
Erdal Güven, romanında Ertuğrul'un hüzünlü öyküsünün yanı sıra, gemi personelinden Teğmen Nureddin ile Geyşa Mayumi arasında Japonya'da filizlenen aşkı da anlatıyor. Romanda ayrıca, Japon kültürü, geyşalık olgusu ve dönemin İstanbulu, zengin ayrıntılarla işleniyor.

Son Güncelleme: Cumartesi, 25 Aralık 2010 16:38
 




Arama

Üye Girişi



Etkinlik Takvimi (Events)

Last month April 2024 Next month
S M T W T F S
week 14 1 2 3 4 5 6
week 15 7 8 9 10 11 12 13
week 16 14 15 16 17 18 19 20
week 17 21 22 23 24 25 26 27
week 18 28 29 30

Galeri

Anketler