Reklam
Roman Kahramanları Dergisi ve Japon Roman Kahramanları Özel Dosyası PDF Yazdır e-Posta

Arzu Yücel tarafından yazıldı.   
Cumartesi, 03 Ocak 2015 07:57

2015 yılına girer girmez, okunacak güzel bir dergi öneriyoruz size: Roman Kahramanları Dergisi 21. sayısı.

Şu andan itibaren kitapçılarda. 3 aylık bu edebiyat dergisinin 21. sayısını okumak için tam 3 ( ve buçuk) sebebiniz var.

İşte ilk sebebimiz : Az okurum diyenlerin, hatta hiç kitap okumadım diyenlerin bile, okuduğu ya da hikayesini dinlediği ya da TV dizisi çevrilmiş bir kitaptan  zihninde yer etmiş  bir kahramanı vardır.

(Hiç okumayanlar için örnek: Fakir Baykurt'un Yılanların Öcü, Halid Ziya Uşaklıgil'in Aşk-ı Memnu). Bu kahraman gibi giyinmek, bakmak, gezmek, okumak ya da sevmek hayallerimiz, farkında olmadan  bizi şekillendirmiş ya da bir ilişkimizi sorgulatmış olabilir. Hatta kimilerini  öyle etkiler ki bir roman- şöyle diyenleri duymuşuzdur:  "Eğer o kitabı okumasaydım, asla burada olamazdım" . Sadece romandan etkilendiği için, kahramanın yaşadığı yeri gezmeye giden, o kahramanın uyuduğu bir Han'da konaklayanlar da cabası.
Bu Dergi böyle özel roman kahramanlarını dosyalar halinde okuyucuya sunuyor ve 21 Aralık Dünya Roman Kahramanları Gününün yaratıcısı.

Bu sayısında derginin editörü İbrahim Dizman, "edebiyat okurunun böyle bir dergiye şiddetle gereksinimi vardır" saptamasını yapmış, ki yerden göğe hakldır. Ayrıca derginin bu sayısında  geçmiş yirmi sayıdaki  tüm yazıların bir dizini var, ilgi duyduğunuz araştırdığınız bir roman kahramanı üzerine önceki sayıları da edinebilirsiniz.

 

İkinci sebebimiz de çok güzel. Bu sayıda hani her zaman altını çizdiğimiz İzmirliliğimiz var ya, işte buna hitap eden bir başka dosya   Japon Roman Kahramanların hemen arkasından geliyor.  İzmir'in kızları ve İzmiri konu ve mekan eden romanlardan bir seçki ile "İzmirli Roman Kahramanları" dosyası.  Bu dosyada on yazı yer alıyor. Edebiyatçı, akademisyen çeşitli çevrelerden yazarlar Kurtuluş Savaşı, İnkilap Devrimleri, Demokrat Parti Dönemi gibi siyasi tarihimizin çeşitli dönemlerinde  işgali ile olsun, kızları ile olsun  şehrin ve insanlarının oynadıkları rolleri ve yanısıra yaşadıkları aşkları konu eden romanlar üzerinden İzmir kültürünü  ele alıyorlar. Yazılarda konu edilen  ve kahramanaları İzmir'li olan romanlardan bazıları Halas- İstiklal Harbi Romanı (Mehmet Rauf),  Dikmen Yıldızı (Aka Gündüz), Ateşten Gömlek (Halide Edip Adıvar). 

 

Üçüncü sebebimiz : Çünkü bu dergide  Japon Roman Kahramanları dosyası var.

Bu dosyanın editörlüğünü, Derneğimizin yakından tanıdığı Ali Volkan Erdemir yaptı.

Dosyayı oluşturan yazarlar Tanizaki, Mori Ogai, Osamu Tezuka, Mishima ve  Shotaro Ikenami'nin hikayelerinden  kahramanlar ve Murakami'nin kendisinin kahramanı olduğu denemesi üzerinden Japon inanç, sosyal ve kültürel yaşam vb. konuları ele alarak Japon yazarlar ve Japon edebiyatına ayrı bir bakışı aktarıyor.

 

Buçuk'un cu sebep ise, Dergideki Japon Roman Kahramanaları Dosyasındaki  yazılardan birinin de bana ait olması.

Dergide Kirino Natsuo 'nun ÇIKIŞ  adlı romanında Katori Masako'yu ve günümüz Japon kadınını konu eden bir yazım yeralıyor.
Aşağıdaki grafik çalışmasında arkadaşım Niyazi Özçankaya'nın görünür kıldığı Masako'nun hikayesi kitabı okuduğumdan beri aklımdan çıkmamıştı. Sonunda Masako'nun hayatını böylesine değerli bir dergide konu edebildiğim için mutluyum.

 

Okursunuz değil mi? Teşekkürler!

 

 

 

Grafik: Niyazi ÖZÇANKAYA

Japon Roman Kahramanları Dosyasının "Sunuş" yazısını ve dosyadaki bazı yazıların giriş bölümlerini aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.
http://romankahramanlari.com/ayrintilar.aspx?hid=82

Son Güncelleme: Pazar, 04 Ocak 2015 09:06
 




Arama

Üye Girişi



Etkinlik Takvimi (Events)

Last month March 2024 Next month
S M T W T F S
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31

Galeri

Anketler