Reklam
Nükleer Santraller ve Japonya PDF Yazdır e-Posta

Pazartesi, 27 Mart 2006 03:20

 

Japonya'da elektrik üretimi, dağıtımı ve servis hizmetlerinin yürütülmesi için ada 10 bölgeye ayrılmıştır. Adanın kuzeyden güneye farklı iklimsel ve coğrafik özelliklere ve bu özelliklerin getirdiği farklı risklere sahip olması her bir bölgenin elektrik enerjisi ihtiyacını ve temin şeklini farklı şekilde biçimlendirmektedir. Yandaki haritada görüldüğü şekilde belirlenen 10 bölgede, 10  özel elektrik üretim şirketi kendi servis sahalarındaki üretim, dağıtım ve servis hizmetlerinden sorumludur. Bu şirketler bir federasyon halinde planlama süreçlerinde gerekli işbirliğini sağlamaktadırlar.

Image 

Gelişmiş teknolojisi ve yaşam standartı Japonya'yı enerji ihtiyacı sıralamasında Amerika, Çin ve Rusya'dan sonra dünyanın dördüncü büyük ülkesi yapmaktadır.Japonya'da kişi başına tüketilen elektrik enerjisi 9600 kW saattir, bu değer Türkiye için 1800 kW saat , dünya ortalamasında 2200 kW saat, gelişmiş ülkeler ortalaması olarak 9000 kW saat şeklindedir.( OECD Report 2002) Japonya'nın gündüz gece ve mevsimsel olarak elektrik ihtiyacında gösterdiği dalgalanma  enerji üretim ve dağıtım sürecinde üzerinde en çok durulan sorunlardan biridir. Enerji kaynakları açısından baktığımızda Japonya fosil yakıtlar, doğal gaz, jeotermal gibi doğal ve yenilenebilir kaynaklar açısından  kendini yeterli ve bu kaynakları işletme şartları olarak ekonomik görmemektedir. Dışa bağımlı enerji kaynaklarına yönelinen süreçte yaşanan sıkıntılar (ilk olarak 1973 yılında ardından süregelen bir çok petrol krizi ve petrol savaşları) ise elektrik üretim sürecinde dış kaynak kullanımının alınabiliecek bir risk olmadığını göstermiştir. Japon kamuoyu bu şartlar altında hükümetin politika olarak nükleere yönelmesini teşvik etmiştir. Günümüz Japonyası enerji ihtiyacının yüzde 35'ini nükleer santrallerden elde etmektedir. Amerika ve Fransa'dan sonra dünyanın üçüncü büyük nükleer enerji üretim kapasitesine sahiptir.

Image 

Japonya'da aktif halde olan 55 adet santralde 47 bin MW lık nükleer enerji üretilmektedir. Adanın dört bir yanındaki bu santrallere en son katılan, Shikamachi'deki ilave  1358 MW'lik Shika İkinci Ünitesi olmuştur. Halihazırda nükleer yatırım programında Hokkaido ve Chugoku'da yapımı devam eden 2 adet ünite ve yapımı planlanan 11 adet ilave ünite bulunmaktadır. Yatırımların hedefi 2010 yılında enerji ihtiyacının yüzde 40'ını gerçekleştirmektir.

Nükleer çevreler bu enerji üretim türünün çevreci olduğunu düşünüyorlar. Bunu dayandırdıkları gerekçe, nükleer prosesin karbon dioksit, kükürt dioksit ve azot bileşkileri emisyonunun sıfır olması, global ısınma ve asit yağmurlarına neden olmaması.

Japonya'da nükleer tesislerde 1992 yılında başlayarak arda arda yaşanan  kazalar ve özellikle 9 Ağustos 2004’te  Fukui'deki Mihama-3 istasyonunda buhar sızıntısı sonrası beş işçinin ölümü ile sonuçlanan kaza kamuoyunun bu yöndeki görüşünü ve tercihini olumsuz yönde etkilemiştir.

Image 

Her ne kadar Japonya'da, hayat her alanda depreme dayanıklı olsa da, nükleer enerji üretim tesisleri ile ilgili ortaya atılan depreme dayanıksızlık tartışmaları geçtiğimiz günlerde bir mahkeme kararı ile de onaylanınca işler biraz zorlaştı. 1380 MWe'lık Hamaoka reaktöründen sonra ülkenin ikinci büyük santrali olan Shika 20 Mart 2006 pazartesi günü Kanazawa Bölge Mahkemesinin verdiği karar ile kapatıldı. Yöre halkının santralin işleticisi Hokuriku şirketine açtığı davada yargıç Kenichi Ido dizayn verilerine göre kaza durumunda yörenin reaktif sızıntıya maruz kalabileceği yönünde hüküm kıldı.

Son olarak Fukui bölgesinde 23 Martta bu kez  Ohi santralinin nükleer atık tesisinde çıkan yangın ile kamuoyunun hassasiyeti artmaya devam ediyor. Fukui Bölgesi ve Kansai Elektrik Üretim Şirketi tüm Japonya'nın en çok nükleer enerji üretilen ve kullanılan yerleri.

Japonya'nın nükleer santral karşıtı düşünceyi ortadan kaldıramaz ise enerji temininde ciddi darboğaza gireceği kuşkusuz. Hidrojen çağına yapılan hazırlıklar Japonya içinde bu yüzden önemli. Hidrojen enerjisi sistemi ( su ve güneş ışığından elde edilmesi geliştiriliyor) ile ilgili araştırmalar için Japon Uluslararası Ticaret ve Endüstri Bakanlığı önemli bir bütçe ayırmıştır.

Son Güncelleme: Cumartesi, 25 Aralık 2010 16:40
 




Arama

Üye Girişi



Etkinlik Takvimi (Events)

Last month April 2024 Next month
S M T W T F S
week 14 1 2 3 4 5 6
week 15 7 8 9 10 11 12 13
week 16 14 15 16 17 18 19 20
week 17 21 22 23 24 25 26 27
week 18 28 29 30

Galeri

Anketler