Reklam
Biraz Japon Tarihi PDF Yazdır e-Posta

Salı, 18 Nisan 2006 04:49

Japonya'nın özgeçmişi kronolojik olarak aşağıdaki şekilde  gruplandırır. Bu her dönem Japonyanın sosyal, statüsel,sanatsal,dinsel,ticari farklı süreçlerden ve değişimlerden geçmesine neden olmuştur. Fazla sıkıcı olmadan değinmeye çalışacağım.

Adanın  Asya kıtasından kopmadığı dönemlerde, yontma taş, cilalı taş devirleri Japonya'nın toprakları üzerinde "Jomon Dönemi" "İp"olarak adlandırılmıştır. MÖ 8 bin ile MÖ 300 yılları arasıdır. Bu dönem ile ilgili belgelere Çin kaynaklarında rastlanmaktadır.

MÖ ve MS 300 yılları arası ise "Yayoi Dönemi" " Çeltik" dir, pirinç üretimi, seramik ve metal işçiliği uygulamalarını başlaması bu döneme ait düşülen notlardır. Aynı zamanda bu dönemde yöneten ve yönetilen sınıfları, küçük devletçiklerin oluşması gibi sosyal gelişmeler yaşanmıştır.

MS 300-710 yılları "Yamato Dönemi"dir. MS 300 Nara'da o zamanki adı ile Yamato'da bu küçük devletlerin birleştiği bir merkez oluşturuldu. Kore ile kurulan ilişkiler  Japonya'ya Budhizm, Konfiçyusçuluk, gemi yapımı, metal işçiliği, resim yazısı gibi Çin kültüründen bir çok şey   taşıdı. Diğer bir tez bu dönemde adaya büyük göçler olduğu yönündedir. Budizm dahil olmak üzere adaya getirilen değişik kültürlerin yayılmasının nedeni olarak bu gösterilmektedir. Dönem kendi içinde de iki gruba ayrılır.  "Kofun Dönemi" ve "Asuka Dönemi". Kofun adını, liderlere yapılan büyük büyük mezarlardan, "kofun" dan almıştır. Bu dönemden kalma Nintoku'nun büyük anahtar mezarı 300m x 500 m boyutlarında Osaka'dadır.

Bu bahsettiğimiz 3 dönem Early Japan olarak da gruplandırılır.

NARA Dönemi: 710-794 yılları arasında resmi başkent Nara idi. O zamanki adı Heijo-kyo olan Nara bu döneme adını  vermiştir. İlk Budist tapınakları bu dönemde yapılmaya başlanmıştır. Resimler bölümünde pek çok resmini bulacağınız Doğunun Büyük Anıtı anlamına gelen Todai-Ji Tapınağı bu dönemde inşa edilmiştir.

HEİAN Dönemi : 794-1185 Bu günkü Kyoto o dönem Heian olarak anılırdı. Bu bölgede yeni bir başkent kurulmuş ve yönetim buraya taşınmıştır.

Buraya kadar gelen dönemler bir kere daha Antik ve Klasik Japonya diye gruplandırılmıştır. Bu dönemden sonrakiler feodal düzenlerin hakim olduğu dönemlerdir ve Feodal Japonya olarak isimlendirilir.

Japonya'da alttan üste doğru, çalışma; üstten alta doğru, himaye ölesiye bir kavram olarak oturmuştur. 

Oryantasyon programında bir tarih profesörünün verdiği örnek her ne kadar canımı sıktıysa da sanırım gerçekti. "Japon soyluları hiç bir zaman Osmanlı soyluları gibi kendi aralarında Fransızca konuşmamışlardır". Bu söz ile altını çizdiği konu şuydu; "soylu ve aydın tabaka hiç bir zaman alt tabaka ile olan farklılığını gösterme çabasında olmamıştır".

Kamakura Dönemi: 1185- 1336 Bu dönem Şogun Yoritomo yönetimindeki yeni bir "asker-seçkin" sınıfı yönetimi ele geçirmiştir. Şogun adı verilen savaşçıların lideri Tokyo'nun o zamanki adı ile Edo'nun güneyinde Kamakura'da toplamıştır merkezi yönetimi. İmparator Kyoto'da yaşamaya devam ederken Şogun yapıyı feodal bir hale dönüştürmüş, kendiside tüm beylerin beyi olarak 7 asır sürecek bir dönemi başlatmıştır.

Muromachi Dönemi: 1336- 1573 Yoritomo'nun ölümünden sonra başlayan iktidar savaşına Şogun Aşikaga sonlandırmıştır. Yönetim merkezini tekrar Kyoto'ya taşırken, yerel yönetimler ile dengeyi kurmaya çalışmış ancak "Onin" savaşlarını durduramamıştır. 10 yıl süren bu savaşa rağmen bu dönemde tarımda kalkınma gerçekleşmiştir. Altın tapınak bu dönemde Aşikaga tarafından yapılmıştır. Hristiyanlık akımıda bu dönemde güç kazanmıştır, portekizliler ülkye ateşli silahları taşımışlardır.

Momoyama Dönemi: 1573-1603 Bu dönemde 150 bin derken - 300 bine ulaşan Hristiyan nüfüsu karşısında hristiyanlığa kesin bir dur denir, köylülerin kılıç taşıması yasaklanır, birkaç bin hristiyan  çarmıha gerilir. Bu dönemde Nobunaga, Hideyoşi ve İeyasu Şogun olarak atanırlar. Edo beyi ve Tokugawa ailesinin temsilcisi  İeyasu kısa süren bu dönemin ardından iki buçuk yüzyıl sürecek yönetimi ailesine geçirir.

Edo Dönemi: 1603- 1867 Bu dönemde misyonerle hızla uzaklaştırılmıştır. Dış ticaret sadece Nagazaki Limanında Hollandalı ve Çinli tüccarlar ile yürütmüş ve korumalı şekilde dış dünyayı kendine kapamış ama kendi dış dünyaya dikkatlice açılmıştır. Japon şiiri haiku ünlü ozan Buson ile bu dönemde doğmuştur.

Meiji Dönemi:1867- 1912 İmparatorun yönetimi tekrar ele aldığı dönemdir. İmparator Mutsihoto Meiji adını alarak Kyoto'dan Tokyo'ya taşıdı yönetimi. Edo adı Doğunun Başkenti alamına gelen Tokyo olarak değiştirildi. Bu dönemde uygarlık ve aydınlanma yolunda Meiji ve çevresindeki isimleri yakın tarihe geçen bir çok kişi vardı.

Yukiçi Fukuzawa, Boğaziçi Üniversitesi yayınevinden yayınlanan "Yukichi Fukuzawa'nın Özyaşam Öyküsü" adlı kitapta da bu dönemi anlatmakta ve bireysel bağımsızlık ve bilimsel çalışma rehberleğinde gazete çıkarmış ve Keio Üniversitesini kumuştur.Şigenobu Okuma, Waseda Üniversitesini ve iki siyasi partiyi kurdu. Eiichi Shibusawa Bankacılığın ve Toshimichi Okubo Japon endüstrisinin temelini Meiji döneminde atmışlardır. Ne yazık ki Çin- Japon, Rus- Japon savaşları ve Korenin işgali de bu döneme damgasını vurmuş hadiselerdir.

Evet, 1912 yılında Meiji'nin ölümü ile başlayan bundan sonraki dönem ise I. Dünya savaşı, Mançurya olayları, II dünya savaşı derken ayrı bir yazı konusu olacaktır.

Son Güncelleme: Salı, 15 Mayıs 2007 15:04
 




Arama

Üye Girişi



Etkinlik Takvimi (Events)

Last month April 2024 Next month
S M T W T F S
week 14 1 2 3 4 5 6
week 15 7 8 9 10 11 12 13
week 16 14 15 16 17 18 19 20
week 17 21 22 23 24 25 26 27
week 18 28 29 30

Galeri

Anketler