Reklam
IX Penceremden Japonya Değerlendirmesi PDF Yazdır e-Posta

Pazar, 20 Mart 2022 09:54
5/6 Mart 2022 tarihlerinde  9.uncusunu düzenlediğimiz “Penceremden Japonya - Japonya Tanıtım Yarışması ve Japonca Konuşma Yarışması ” sonuçlarını sizlerle paylaşmak istedik.

Yarışmamıza ilgi göstererek çalışmalarını bize gönderen tüm katılımcılarımıza gönülden teşekkür ederiz.


Katılımcıların Türkçe sunumlar ile yeraldığı Japonya Tanıtım Yarışmamıza bu sene başvuru sayısı 26 olarak gerçekleşti. Finalde ise 13 katılımcı ile izleyici karşısına çıktık. Bu yarışmada  Enstitü İstanbul İSMEK' de Aytül Çelikkaleli hocamız ile Japonca eğitimini sürdüren katılımcıların varlığı yarışmamıza renk kattı. Öncelikle  hocamıza yönlendirmesi için teşekkür ediyoruz. Konuşmacıların Japonya hakkında belirledikleri temaları web sayfamızdan inceleyebilirsiniz. Gelecek yıllarda bu yarışmaya başvurmayı planlayan arkadaşlarımız  Japonya denince ilgi çekici konular neler olabilir  fikir edinmek için mutlaka gözatmalılar.  ↔  https://penceremdenjaponya2022.jikad.org.tr/?page_id=70
Yarışmanın jurisinde görev alan  Haruka Suemori, İkuko Murakami, Futoshi Miyamoto, Kemal Osman Aksoy, Hayat Gürdal ve Mehmet Dülger' e de teşekkür ederiz. Bu bölüme ilişkin  değerlendirme ise aşağıdaki şekilde sonuçlanmıştır.
1. “Sıfır Atık” teması ile Meltem Resuloğlu (İSMEK). (Japon restorandan hediye çeki kazanmıştır.)
2. “Asıl Hazine” teması ile Oğuz Sözen.
3. “Sorumluluk Sahibi ve Bağımsız Japon Çocukları” teması ile Seyma Ergin(İSMEK).
Canlı yayınlanan bu yarışmayı Derneğimiz YouTube kanalından izleyebilirsiniz.↓↓
https://youtu.be/0IVynGIZCCY


Japonca Konuşma Yarışmas bölümünde, ilkinden bugüne olduğu gibi Juri Başkanı olarak Doç.Dr. Tolga Özşen hocamız,  Japon Vakfından Moribayashi  Ken sensei,  Japonya İstanbul Başkonsolosluğundan  Nagamura Yuuta, Miyazaki Öztürk Mika ve  Karayılmaz Emiko görev aldılar. Yarışmaya 15  başvuru gerçekleşti ve 11 finalist 6 Mart 2022 günü juri karşısına çıktılar. ↔https://penceremdenjaponya2022.jikad.org.tr/?page_id=74↔ 
Çoğunluğu kendi kendine Japonca öğrenen finalistlerin herbiri  bu yarışmayı kazanabilecek potansiyele sahipler. Hedeflerinden vazgeçmedikleri takdirde mutlaka kazanacaklarına inanıyoruz. Geçen yıllarda bu yarışmaya 3üncü ve hatta 4üncü kez katılarak birinciliklerini alan  Irmak Ayerdem, Esin Yağmur Yeşilyurt,  Gizem Turan ve bu sene 2. kez katılarak kazanan finalistimizin yaptığı gibi. Bu yılki dereceler aşağıdaki şekilde belirlenmiştir. 


1. “Hayran Olduğum İnsanlar: Seiyuu’lar” başlıklı konuşması ile Serkan Ateş (1500 USD seyahat çeki ve 7 günlük JR pass kazanmıştır.)
.2. “Japon Rock Müziği” başlıklı konuşması ile Cemre Bıyık.
3. “Japonca’da Neden Bu Kadar Kişi Zamiri Var” başlıklı konuşması ile Bora Ersoy.

 

Japonca Konuşma Yarışmamız ise bu linkten izleyebilirsiniz ↓↓
https://youtu.be/81f_-Jfof8w


JIKAD'ın Penceremden Japonya yarışmaları çıkış noktası olarak   Japonya hakkında konuşmak, bilgisini derinleştirmek isteyenlerle bir araya gelmek, Japonca deneyimlerini aktarmak isteyenlere fırsat yaratmak gibi hedeflere sahipti. Bu yolda bize destek olan öğretmenlerimize,  kurum ve kuruluşlara  teşekkür ederiz. Diğer yandan günümüze geldiğimizde bu yarışmada Japonya’dan, Japon kültüründen işlenen konulara ilişkin finalistlerin bakış açılarını izlediğimizde artık farklı aktarımlara da zemin olduğunu görmekteyiz. Katılımcılar kendi pencerelerinden Japon kültürünün sorgulanmaya değer yanlarını, bu toplumun güçlü yönlerini ya da güçlü yanlarının eksilerini çözümlerken bir yandan da  kişisel sorumlulukların farkındalığını vurguluyorlar. Çoğunluğu Z kuşağının  "dijital yerlilerden" oluşan tüm finalistlerin  bir önceki yıldan bu yıla kazanımlarını ve çoğu bir kaç kez yarışmamıza misafir olan katılımcıların  hedeflerini nasıl sağlamlaştırdığını  görüyor ve  bu çabaya küçük de olsa JIKAD olarak verdiğimiz katkıdan memnuniyet duyuyoruz.

 

Son olarak,  kamu ve özel sektörden sonra toplumun gelişiminde  üçüncü  bir araç olarak görev üstlenen Sivil Toplum Kuruluşları (STK'lar)   tutum ve etkinlikleri    ile  faaliyet alanındaki  inşa edilen  yapıyı geliştirmek, yaygınlaştırmak ve özgünleştirmek için gözardı edilmemesi gereken bir mekanizma olarak  söylenir. Bu görüşü benimseyen,  Türkiye-Japonya ilişkilerine katkı koymak  için  var olan  Derneğimizin ilgililerle her türlü işbirliğine açık olduğunu hatırlatıyor ve üye olmak isteyen gönülleri  de Derneğimize davet ediyoruz. 

 
2023'de tekrar,  fakat bu kez yüz yüze görüşmeyi diliyoruz.

Arzu YÜCEL
JIKAD Derneği Başkanı
 
 
 
Son Güncelleme: Pazar, 20 Mart 2022 10:01
 




Arama

Üye Girişi



Etkinlik Takvimi (Events)

Last month May 2024 Next month
S M T W T F S
week 18 1 2 3 4
week 19 5 6 7 8 9 10 11
week 20 12 13 14 15 16 17 18
week 21 19 20 21 22 23 24 25
week 22 26 27 28 29 30 31

Galeri

Anketler