Reklam
12-19 Kasım 2022 Etkinlik Programı

Perşembe, 10 Kasım 2022 20:19

IX. İzmirde Japon Sakura Esintisi

Davet ve Program

 

Japonya İstanbul Başkonsolosluğu, Konak Belediyesi ve Japonya İzmir Kültürler Arası Dostluk Derneği işbirliği ile düzenlenen “IX. İzmirde Japon Sakura Esintisi” etkinliğimizin
Türkan Saylan Kültür Merkezi Sanat Galerisinde 12 Kasım 2022 Cumartesi günü saat 15:00 de yapılacak
açılış programına teşrifinizden onur duyacağız.

 

İzmirde Japon Sakura Esintisi programı kapsamında 12-19 Kasım 2022 tarihleri arasında Türkan Saylan Kültür Merkezi Sanat Galerisinde Chie Mori ve Mika Öztürk Miyazaki’ye ait sergiler İzmirlilerin beğenisine sunulacaktır. İzmir’de yaşayan Mika MİYAZAKİ ÖZTÜRK bu etkinlikte Türk ve Japon kültürlerini harmonize eden eserler ile oluşturduğu “Türk Toprağı Japon Eli” isimli seramik ve çini sergisi ile yer alacaktır. Chie MORİ ise “Buluşma- Japon Tasarımcının Gözünden Türkiye ile Japonya” ismini verdiği sergide bitkiler, hayvanlar ve ve çeşitli figürler ile Türkiye ve Japonya’yı yakınlaştırdığı tasarımlarını sergileyecektir.

Günümüzde Türkiye ve Japonya arasında pek çok alanda gelişmekte olan işbirliği Türk – Japon ilişkilerinin tarihi üzerine merak uyandırmaktadır. Tarihi ilişkileri doğru kaynaklardan öğrenmek isteyenler için alanında öne çıkan çalışmaları ile Sayan ULUSAN ve Umut Mete SOYDAN etkinliğin konukları arasında yer almaktadır. Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şayan ULUSAN’ın konuşmacı olacağı “Türk-Japon İlişkilerinin Başlaması ve Ertuğrul Firkateyninin Yolculuğu” semineri ve yönetmen Umut Mete Soydan’ın “Japonya’ da Türk İzleri” isimli ülkeler arasındaki sıra dışı dostluğu aktardığı belgeseli 12 Kasım 2022 Cumartesi günü saat 16:30’da ve 17:30’da arka arkaya Benal Nevzat salonunda izlenebilecektir.

Japon kültürü sadeliği ve güzelliğiyle her zaman dikkat ve beğeni toplar. Japon kısa şiiri “haiku”, çiçek düzenleme sanatı “ikebana” ve doğunun spritüel ezgilerinin sesi “koto” da olduğu gibi. IX. İzmirde Japon Sakura Esintisinde Japonya’dan dünyaya yayılan ve ülkemizde de çok sayıda hayranı bulunan bu sanatlar yakından tanıtılacak.

19 Kasım 2022 Cumartesi günü Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi Avni Anıl Sahnesinde gerçekleşecek program saat 17:45’de Japon Müziği ve Sanatları Derneği Başkanı Neslihan NOYAN’ın “ İkebana ile Doğa Farkındalığı Yaratmak” semineri ile açılacak. Noyan günümüz toplumunun en çok ihtiyacı olan doğayı duyumsamanın, doğayı anlamanın hayatlarımıza yansımalarını “ikebana” üzerinden anlatacak.

“Gemlik'e doğru / denizi göreceksin / sakın şaşırma” usta şairimiz Orhan Veli’nin bu ünlü dizelerinin haiku olduğunu biliyor muydunuz? Haiku yaşanan “o” anı yazıya dökmenin hem sade hem derin yolu. Saat 18:30’da “JAL Vakfı 17. Dünya Çocukları Haiku Yarışması Ödül Töreni”nde eserleri takdire değer görünen genç haikucuların sertifika ve ödül töreni yapılacak. Türkiye organizasyonu JIKAD derneğince yürütülen 6-15 yaş arası çocukların katıldığı yarışmanın bu yıl ki teması yaşadığım yer olarak belirlenmişti. Mersin, Bursa, Adana, İzmir, Ankara, Kayseri, Kocaeli… Ülkemizin çocukları haiku yolu ile yasadıkları yeri nasıl anlattılar. Hem haiku hem çocuk dünyasının sadeliği ile buluşmak için bu kısa tören ve 15-17 saatleri arasında düzenlenecek atölye çalışmalarında öğrenciler, öğretmenler haikuya ilgisi olanlar bir araya gelecek.

Etkinlik saat 19:00’da “Sonbahar Koto Konseri ve Japon Şiir Söyleşişi” ile sona erecektir. Konserde koto sanatçısı SUETOMI Atsuko ve SUETOMI Koto Topluluğunun üyeleri Ayşegül ATMACA, Şeyma NALBANT, Billur Derviş ve hikâye anlatıcısı Didem TARLALI yer alacaktır. En klasik Japon ezgiden modern koto müziğine, anime müziklerinden Anadolu ezgilerine özgün güzel tınısı ve spiritüel sesi ile huzur veren kotonun dinlendirici yolculuğunda Japon ruhunu hissedeceksiniz.

Japonya İstanbul Başkonsolosluğu ve JIKAD Derneği, Japonca ve Japonya hakkında ilgisi, merakı ve deneyimi olan İzmirliler ile tanışmak ve işbirliği geliştirmek için 12- 19 Kasım 2022 tarihleri boyunca sürecek ve ücretsiz olarak gerçekleşecek etkinliklere sizleri davet ediyor.

 




Arama

Üye Girişi



Etkinlik Takvimi (Events)

Last month May 2024 Next month
S M T W T F S
week 18 1 2 3 4
week 19 5 6 7 8 9 10 11
week 20 12 13 14 15 16 17 18
week 21 19 20 21 22 23 24 25
week 22 26 27 28 29 30 31

Galeri

Anketler