Penceremden 1

Apartmanımın önündeki yolun altında sakura ağacına benzeyen küçük bir ağacı görmem aklıma sakura fikrini getirdi. Sakura Türkçe’ de kiraz çiçeği anlamına gelmektedir ve Japonya’nın ulusal çiçeğidir. Ama açtıktan sonra meyve vermez. Sakura ağacı çiçeklerini açar ve kısa sonra da döker. Kiraz çiçeklerinin açması sadece baharı müjdelemez. Pek çok insanın hayatında yeni bir dönemin kapılarını açar.

Japon kültüründe “Sakura” nın önemi yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Japonya’da “sakura” güzel bir ağaçtan ötedir. Sakura kırılganlığın, faniliğin ve hayatın güzelliğinin simgesidir. Hayat karşı konulmaz bir güzelliktir ama aynı zamanda da çok kısadır. Her yıl kısa bir zaman aralığında açan kiraz çiçekleri hayatın ne kadar değerli ve ne kadar güvenilmez olduğunun göstergesidir.

Japonya’da sakura ağacının yüzün üstünde çeşidi vardır. Bu çeşitlilikler yaprak sayıları, görünüşleri ve renklerine göre ayrılıyorlar. Yaprak sayıları beşten başlayıp on, yirmi hatta yüz tane bile olabiliyor. Pek çoğu insanlar tarafından dikilse de yabani olanları da vardır. Bugün en popüler olanı “Somei Yoshino” adlı sakura ağacıdır.

IMG_1473

Öğrendiğimde en çok ilgimi çekenlerden biri “sakura” kelimesinin kanji ile yazılımının onlara çağrıştırdığı küçük tanım. İlk İngilizce’yi öğrenmeye başladığımızda öğretmenimiz bize kelimenin Türkçe de neyi çağrıştırdığını söyleyerek arada bağlantı kurardı ve daha kolay ezberlerdik. Onlarda kendileri için benzerini yapmışlar. Ne de olsa dil yaşayan bir varlık.

Sakura (桜)  kelimesinin kanji ile yazılışı üç karakterin birleşmesi sonucu oluşmuştur. İlk karakter (木) ağaç anlamına gelmektedir. İkinci karakter (尚) saygı anlamına gelmektedir. Son karakter (女) ise kadın anlamına gelmektedir.

Küçük bir tanımla da kelimeyi daha kolay öğrenebiliriz. “Sakura güzeldir. Toka taktığı zaman bir kadın da güzeldir. “Sakura” nın kanji ile yazılışı toka takan bir kadının resmidir.”

kow2

 

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *