Penceremden 2

Japonya’da sakura zamanı genellikle Mart’ın son haftası başlar ve Mayıs’ın ikinci haftasına kadar devam eder.  En azından bu seneki Japon Meteoroloji Müdürlüğü’ ne göre. Kiraz çiçeklerinin açması “sakura zensen” olarak adlandırılır. Japonya’ da sakura zensen Japon Meteoroloji Müdürlüğü tarafından önceden bölgelere göre tahmini başlama ve bitiş zamanları ile belirlenir. Tabi ki de bir bölgede başladığı zaman diğer bölgede hala başlamamış olabilir. İklim ne kadar yumuşarsa çiçeklerin açması da o kadar çabuk olur. Örneğin, Japonya’nın güneyindeki astropikal Okinawa adalarında Ocak gibi birkaç ay önce de sakura zensen başlayabilir. Tam tersi Japonya’ nın kuzeyindeki Hokkaido adalarında Mayıs gibi normalden daha geç başlayabilir.

Kiraz çiçeklerinin açılıp dökülmesi iki hafta gibi kısa bir zaman aralığında yaşanıyor. Japonlarda bu zamanı dört gözle beklerler. Sadece Japonlar değil tabi ki. Yurtdışında pek çok insan Japonya’ yı ziyaret etmek için bu zamanı tercih eder. Ne de olsa bir yıl da bir kere yaşanıyor. Çiçekler açmaya başladığı zaman herkes ya ailesiyle ya da arkadaşlarıyla toplanıp büyük gruplar halinde kiraz çiçeklerinin açmasını izlerler. Bu kiraz çiçeklerini izleme olayına “hanami” denir.

IMG_4427

İnsanlar hanami için güzel yer bulmak amacıyla sabahın ilk ışıklarında yola çıkıyorlar. Çiçek izleme partileri genelde parklarda yapılıyor ama kiraz çiçeklerini en göz alıcı haliyle tarihi kalelerde ve  tapınaklarda gündüzleri ya da geceleri ışıklandırmalarla izleyebilirsiniz. Bu yerlerden biri Chureito Pagoda Tapınağı ve Fuji Dağı.

chureito_pagoda_3

Hanami ve sakura Japonya’ nın kültüründe yer alsa da dünyanın pek çok yerinde sakura ağaçları vardır. Türkiye de dahil olmak üzere Amerika, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Almanya, Hindistan, Hollanda, Güney Kore ve İngiltere sayabileceğimiz ülkeler arasında.  Türkiye’ de İstanbul’ da bulunan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ nde 123 yıl önce Japonya’ya dostluk ziyaretinden dönerken batan Ertuğrul Firkateyni’ nde şehit olan yaklaşık 600 denizcimizin anısına ekilen ve yetiştirilen sakura ağaçlarını görmek mümkündür.

Bookmark the permalink.

Comments are closed