Penceremden 3

Sakuranın sadece ağaçtaki çiçek olmasının dışında Japonların günlük hayatında her yerde görmek mümkün. Kimonoların üstünde görmeniz mümkündür ya da üstlerinde bulunan aksesuarlarda görebilirsiniz. Çantalar, telefon kapları, küpeler, bileklikler, vazolar ve buna benzer bir çok ürün. Eğer daha da yakın olmak sürekli üstünüzde taşımak istiyorsanız dövme şeklinde kiraz çiçeklerinin pek çok deseni var.

sample_1

Ama bunlar dışında kiraz çiçeklerini mutfakta da görmek mümkün. Sizin de aklınıza sakurayı gördüğünüzde “Bu çiçek meyve vermiyor ama mutfakta hiç mi kullanılmıyor?” sorusu gelmedi mi? Benim aklıma bu soru geldiği an araştırmaya başladım ve çok geniş çapta olmasada mutfakta kullanıldığını gördüm. Hem yaprağını hem de çiçeğini yemeniz mümkün ama direk dalından koparıp ağzınıza atmıyorsunuz. Yaprakları ve çiçeklerini toplayıp tuzluyorlar ve evet çiçeklerini de tuzluyorlar. Yapraklarını sushiyi sarmak için kullanıyorlar. Çiçeğine gelirsek onu da çay için kullanabilirsiniz. İlk önce sudan geçiriyorsunuz ve daha sonra bardağınızın içine atabilirsiniz. Tadı hafif mayhoş ve tuzlu oluyor. Ayrıca tatlı olarak yemeniz de mümkün. Bu tatlıya “sakuramochi” deniyor. Sakura yaprağına sarılı ve içi “mochi” keki -pirincin hamur kıvamına getirilmesi ile hazırlanan Japon tatlısı- ile dolu oluyor. Mochinin içinde “azuki” isimli kırmızı fasulyeden elde edilmiş hamur var. Yaprağın tuzluluğu ve ekşiliği içindeki tatlıyla çok iyi gidiyormuş.

sakuramochi3

Tahmin etmediğim ama şu an yaşadığımız çağda her şeyin mutfağa girdiğini dikkate alırsak sanırım sakura ve yeşil çaylı çikolata görmemiz bizi şaşırtmaz herhalde. Görünce tadını çok merak ettim ama bu bilgiyi paylaşan blog sahibine göre tadı tatlıymış ama aynı zamanda da çok bir tadı yokmuş.

Yolunuz Japonya’ ya düşerse sakuranın nasıl bir tadı olduğunu merak ederseniz -ki ben çok merak ediyorum- yukarıda anlattığım tatlıyı deneyebilir ve bize anlatabilirsiniz.

Bookmark the permalink.

Comments are closed