Yarışma Tanıtımı

japoncakonusma gorsel blog gorselDerneğimizin Japoncayı amatör olarak öğrenen öğrencilerin ve öğretmenlerinin gayretlerini desteklemeyi amaçlayarak bu yıl ilk olarak hayata geçirmekte olduğu Japonca Konuşma ve Japonya Tanıtım Yarışmasına başvuru 28 Şubat 2014 tarihine kadar yapılacaktır.

A Kategorisi Japonya Tanıtım bölümüne , Türkçe blog hazırlamak üzere başvurular;   “Başvuru Formu”  doldurulup, penceremdenjaponya@jikad.org.tr adresine gönderilerek yapılabilecektir.

B Kategorisi  Japonca Konuşma bölümüne, 7 dakikalık bir Japonca konuşma ile katılınabilecektir.  B Kategorisine başvurmak için aşağıda indirme linki bulunan  “Başvuru Formu” ve “Japonca Final Konuşma Metni”nin doldurularak 28 Şubat 2014 tarihine kadar  penceremdenjaponya@jikad.org.tr adresine gönderilmesi yeterlidir.

Başvuru şartı;  Japon Dili ve Edebiyatı bölümü okumayan herkes katılabilir.
Japonya’da  Japonca kursu almak üzere 3 aydan fazla bulunanlar ve Japon Dili ve/veya Edebiyatı üzerine lisans eğitimi alanlar katılamaz.

Bu yarışmanın amacı,   kalplerinde Japonya ve Japon kültürüne karşı hissettikleri sevgi ile Japonca öğrenmek isteyen öğrencileri,Japonca konuşmaya ve  Japonca’da ilerlemeye  teşvik edebilmektir. Bildiğiniz gibi İzmir’deki üniversitelerde Japon Dili ve Edebiyatı, Japonca Öğretmenliği Bölümü bulunmamakta, ancak  Izmir’deki tüm üniversitelerde  seçmeli Japonca sınıfları açılmakta ve talep görmektedir. Bununla beraber Japon kültürüne olan ilgisi nedeniyle kendi çabası, özel dil kursları ve Derneğimiz kanalı ile Japonca öğrenmek isteyen her yaştan ve meslekten kişiler de vardır. Ulaşmak istediğimiz kitle işte bu amatör ruhla Japonca öğrenmeye çalışan öğrencilerimizdir.

Bu nedenle yarışmaya Çanakkale Onsekiz Mart, Ankara, Erciyes Üniversiteleri gibi Japonca Öğretmenliği, Japon Dili ve Edebiyatı bölümlerinde okuyan öğrenciler ve mezunlar katılamayacaktır. Ancak amatör öğrencilerimize destek vermelerinden, onların ekibinde yer almalarından büyük memnuniyet duyacağız!

Türkiye’de köklü ve çok başarılı geçen iki Japonca Konuşma Yarışması İstanbul ve Ankara’da yapılmaktadır. Ancak, profesyonellerin katıldığı bu yarışmalarda yukarıda bahsettiğimiz, kalplerinde Japonya sevgisi ile Japonca öğrenme gayretine giren öğrencilerin şansının az olduğunu biliyoruz.

Japonya Tanıtım ve Japonca Konuşma Yarışması, Japonya İstanbul Başkonsolosluğu ve Japonya İzmir Kültürler Arası Dostluk Derneği (JİKAD) olarak ortaklaşa düzenlediğimiz ve 7-8-9 Mart 2014 günlerinde gerçekleşecek İzmir’de Japon Kültürü Haftası  kapsamında  9 Mart 2014 günü DEÜ DESEM Merkezinde düzenlenecektir.

Yarışma iki kategoride yapılacaktır.

A-Kategorisinde yarışmacılar Japonya ile ilgili olarak seçtikleri bir konu üzerine Türkçe bir Blog oluşturacaklardır.

B-Kategorisine katılacak  yarışmacılar ise 7 dakikalık bir Japonca konuşma hazırlayacaklardır. Bu 7 dakikalık sürenin 2 dakikasında yarışmacı kendisini tanıtacak ve kalan sürede kendi seçeceği bir konuda Japonya ve/veya Japon kültürü üzerine Japonca bir sunum yapacaktır.  Bu 5 dakikalık kısımda isterse 2 dakikayı geçmeyecek performans (canlı ya da kayıt) da izletebilecektir.

Son başvuru tarihi 28 Şubat 2014 (saat 17:00) olan yarışmaya katılacak tüm yarışmacılara şimdiden başarılar dileriz.

Japonca Konuşma yeterliliğine ulaşmadığını düşünen öğrenciler yarışmanın sadece A- Kategorisine,  Türkçe blog hazırlayacak kadar vakit ayıramayanlar yarışmanın sadece B- Kategorisine, ikisine de varım diyenler , her iki kategoride de yarışmaya katılabilirler. (Başvuru formunda bu seçeneği işaretlemeyi unutmayın.)

Ön elemeden* geçen finalistlerin katılacağı Japonca Konuşma – B Kategorisi Finali 9 Mart 2014 Pazar günü saat 13:00’de yapılacaktır.

A grubu yarışmacıları  Blog çalışmalarını ve B Grubu yarışmacıları   Final Konusma Metnini 28 Şubat 2014 tarihine kadar  Derneğimize e-mail ile ulaştırmış olacaklardır.
* 7 kişiden fazla katılım olması halinde,  Yarışması Yürütme  Kurulu bir ön eleme yaparak, çalışmaları değerlendirilecek ve final sunumuna  katılacak 7 finalist belirleyecektir.

Başvuru formunu  buradan indirebilirsiniz.

başvuru formu JTJK Yarismasi

Blog ve metinlerin teslim tarihi 28 Şubat 2014, finalistlerin duyurulması 2 Mart 2014 günü yapılacaktır.

Yarışmamız tamamen amatör ruhla gerçekleşeceği için yarışmacılarımız blog sayfası hazırlamak için dilediği  kişiden amatör ya da profesyonel yardım alarak kendi bilgi ve deneyimini aktarabilecektir.

Ödül

Yarışmamızın  iki ödülü olacaktır.

Blogları ile Japonya Tanıtım bölümüne katılan tüm yarışmacılar için “izleyici oylaması” yapılarak, “En İyi Japonya Tanıtımı” ödülü verilecektir.

Japonca Konuşma Yarışması birinciliği ise  Japonya İstanbul Başkonsolosluğu, Japon Vakfından bir temsilci, İzmir’deki Japon firmalardan bir temsilci, Japonca Eğitimi veren kurumlardan bir akademisyen  ile JTJK Yürütme Komitesi Başkanı olarak, 4 Japon ve 1 Türk üyeden oluşacak jüri tarafından değerlendirilecektir.

Yarışmamızın Ödülünü merak edenler olabilir.

Japonca Konuşma Bölümü Ödülü:  Japonca – İngilizce elektronik sözlük olarak belirledik.

Final gününe kadar gelişmelerde olabilir.

Evet, biz şimdi Japonya Tanıtımı ve Japonca Konuşma konusunda istekli ve cesaretli katılımcıların başvurularını  ve yanı sıra Japon dili eğitimi ve Japon kültürünü destekleyen kurum ve kişilerin destek ve ilgilerini bekliyoruz.

Başvuru ve Final Sunumu Hakkında Kısa Bilgi

Yöntem hakkında kısa bilgi vermek gerekirse;  yarışmaya katılmak için,  aşağıdaki linkte yeralan başvuru formu indirilerek, doldurulacak ve e-mail ile penceremdenjaponya@jikad.org.tr adresine, konu kısmına “JTJK Başvurusu-   (isim/soyisim) ” yazarak gönderilecektir. Bu mesaj en çok 36 saat içinde mutlaka cevaplanmış olacaktır. Başvurunuz cevaplanmadığı takdirde tekrar göndermenizi önemle hatırlatırız!

Başvuru formunu indirmek için tıklayınız.başvuru formu JTJK Yarismasi

E-mail ile yapılan başvurunun hemen ardından A Kategorisi yarışmacısına  Japonya Tanıtım konusunda hazırlayacağı bloğa erişim için “kullanıcı adı” ve “şifresi” e-mail ortamında teslim edilecektir.

Yarışmacı JTJK blog hazırlama rehberinde anlatıldığı şekilde blog sayfasını oluşturacaktır.

B Kategorisi yarışmacısı ise, Final Konusma Metnini Word dokumanı olarak  MS_Mincho  12 punto, normal kenar boşlukları  biçiminde, hiragana ve katakana alfebe ile Japonca  hazırlayacaktır. Konuşmanın Türkçe çevirisi de (Arial, 12 punto)  aynı Word dokumanın altında mutlaka bulunacaktır.

ÖNEMLİ: Japonca konuşma metninin yarışmada finalistlere verilen konuşma süresi olan 7 dakikaya göre ayarlanması finalistin kendi sorumluluğundadır. Bu metnin mutlaka bir kaç kez okunarak, süre   kullanım şartlarına uygunluğu  kontrol edilmelidir. Doğru zaman kullanımı  puan üzerinden değerlendirilecektir.

Çalışmalarını bitiren yarışmacı  en geç 28 Şubat 2014 tarihi saat 17:00’ye kadar;  penceremdenjaponya@jikad.org.tr adresine   blog sayfasını tamamladığına dair mesaj ve/veya  konuşma metnini (Final Konusma Metni ) göndermiş olmalıdır.

Final sunumu programı 02 Mart 2014 saat 17:00’de JIKAD web sayfasında ve tüm başvurulara gönderilecek e-mail duyurusu ile  yapılacaktır.

Final sunumu 9 Mart Pazar günü yapılacaktır. Sunumlarda  her bir yarışmacı 7 dakika süre ile (isterse web sayfası, power point sunum vb.  kullanarak)  Japonca konuşmasını sunacaktır. Konuşma süresince yarışmacı 2 dakika ile sınırlı olmak kaydıyla interaktif (karaoke, aikido gösterisi, dans gösterisi, objeler ile tanıtım, arkadaşları ile sahnede gösteri vb.) sunum yapabilir.

(Zaman Kullanımı: İnteraktif sunuma yer verilemeyecek ise; yarışmacı 7 dakikalık konuşma süresinin 2 dakikasını kendini tanıtma ve Japonca öğrenme nedenlerine,  5 dakikasını  hazırladığı Japonya ve Japon kültürü konusuna ayırmalıdır. İnteraktif sunuma yer verilecek ise kendini tanıtma en çok 1 dakika, tema üzerine konuşma en az 4 dakika ve performans en çok 2 dakika olarak toplam 7 dakika kullanılmalıdır. Sürenin belirtildiği şekilde doğru  kullanılması puan ile değerlendirilecektir.)

Sunum bitiminde 3-5  soruluk, soru-cevap bölümü olacaktır.

Bu soru cevap bölümünde Juri yarışmacıya sunumunun içeriğinden oldukça basit olmak kaydıyla, 3  soru yöneltecektir.

Yarışmacı öncelikle Japonca sorulan bu soruya Japonca cevap verecektir. Yarışmacı  Japonca olarak sorulan soruyu anlamakta  zorluk çeker ise sorunun Türkçe olarak sorulmasını talep edebilecektir. Ancak bu durumda %50 daha az puan almış olacaktır. Cevap mümkün olduğunca Japonca olmalıdır.

İzleyici Oyu ile Seçilecek En İyi Japonya Tanıtım Sayfası İçin Yöntem;

Web sayfasında hazırlanan Japonya hakkındaki Türkçe içerik okuyucular tarafından bilginin paylaşılmış olması açısından önemli bir kazanç sağlayacaktır. Şimdiden teşekkür ederiz.  Bu bilgiyi sunduğumuz okuyucularında  yarışmada bir oy hakkı olacaktır.

A kategorisindeki blog sayfaları Yarışma Komitesince yarışmanın açılışından hemen sonra, konuşma bölümünden önce  kısaca tanıtılacaktır.

Web okuyucuları, izleyici olarak yarışma günü bir oy kullanarak en İyi Japonya Tanıtım sayfasını seçmiş olacaklar. Böylelikle sayfanın sahibi de Japonca konuşma bölümüne katılmamış olsa dahi birincilik ve  ödül kazanabilecektir.

İzleyici oyu kullanabilmek için yarışma günü salon girişinde izleyici jurisi başvuru formunu doldurmak ve sunumlar bittikten sonra oy pusulasını alarak, değerlendirme yaptığı pusulayı sandığa atmış olması gerekmektedir. Her bir izleyicinin oyu 1 puan olarak sayılacaktır.

JIKAD Derneği üye kartı ile gelen üyelerimize ayrı bir oy pusulası verilecek ve JIKAD üyelerinin oy pusulaları  3 puan olarak sayılacaktır.

 

Japonca_Duyuru_Logolu_14012014

 

Comments are closed